Region

Usvojena inicijativa da Nikšić dobije status grada

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2023

-

19:23

Usvojena inicijativa da Nikšić dobije status grada
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Skupština opštine Nikšić jednoglasno je usvojila inicijativu da Nikšić dobije status grada. Inicijativu je podneo predsednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković, prenele su Vijesti.

"U uverenju da Nikšić, poput Glavnog grada Podgorice i Prestonice Cetinja, baštini posebnu vrednost za Crnu Goru, te da je, po mnogo čemu afirmativnom, prepoznat i van granica naše države, podnosim inicijativu sa ciljem da se, umesto dosadašnjeg oblika opštine, Nikšiću dodeli status grada", navodi se u inicijativi Vukovića.

Razlozi za podnošenje ove inicijative duboko su, kako je istakao, utemeljeni u istoriji i tradiciji Crne Gore u kojoj Nikšić, teritorijalno najveća i druga po broju stanovnika Opština, zauzima posebno mesto i značaj.

Vuković je istakao da se nada da će, nakon Skupštine opštine Nikšić i Vlada Crne Gore, u okviru svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti, uskoro pokrenuti proceduru izmena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore - na način što će se lokalnoj samoupravi u Nikšiću, umesto dosadašnjeg oblika opštine, utvrditi status Grada.

Nakon što je Skupština opštine Nikšić usvojila inicijativu da Nikšić dobije status grada, kako je kazao Vuković, ona se upućuje Vladi Crne Gore koja treba da predloži dopunu Zakona o lokalnoj samoupravi i teritorijalnoj organizaciji Crne Gore.

Predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević kazao je da je inicijativa da Nikšić dobije status Grada veoma korisna i da se formalizuje realno stanje.

"Ovim samo formalizujemo realno stanje koje već postoji. Nikšić jeste grad i dobro je da se to formalizuje i ova inicijativa je korisna", kazao je Kovačević. Istako je da sada ima više poslanika u Skupštini Crne Gore iz Nikšića nego što je to ranije bio slučaj, pa se nada da će svi zajedno na tome raditi.

Komentari (0)

Evropa