Region

Šarec: Saradnja sa Zapadnim Balkanom strateški prioritet slovenačke politike

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2023

-

19:12

Šarec: Saradnja sa Zapadnim Balkanom strateški prioritet slovenačke politike
Šarec: Saradnja sa Zapadnim Balkanom strateški prioritet slovenačke politike - Copyright Julien Warnand, Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Slovenački ministar odbrane Marjan Šarec istakao je da je regionalna saradnja, pre svega sa Zapadnim Balkanom, strateški prioritet slovenačke spoljne, bezbednosne i odbrambene politike. On je to izjavio tokom sastanka Centralnoevropske odbrambene saradnje u Pragu, prenela je agancija STA.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je sastanak bio fokusiran na razmatranje aktivnosti CEDC-a i Zapadnog Balkana. Šarec je istakao da je u razgovorima bilo reči o migracijama, hibridnim pretnjama i sajber napadima.

"Dugoročna stabilnost Zapadnog Balkana je od strateškog značaja za Sloveniju, a čvrsta partnerstva su važna i moraju se proširiti i u pogledu sajber bezbednosti, kroz ekspertsku saradnju, razmenu informacija, iskustva i znanja", naveo je ministar odbrane.

STA prenosi da su dvodnevnom sastanku u Pragu prisustvovali ministri zaduženi za odbranu iz Austrije, Češke, Hrvatske, Mađarske, Slovačke i Slovenije, kao i Poljske, koja ima status posmatrača.

Tokom sastanka otvorenog formata, pridružili su im se ministri Zapadnog Balkana, kako bi razgovarali o bezbednosnoj situaciji u Ukrajini i na Bliskom istoku i njihovom uticaju na Centralnu Evropu i Zapadni Balkan.

CEDC je pokrenut 2010. godine i smatra se najvećim centralnoevropskim forumom u oblasti bezbednosti i odbrane, navodi STA.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa