Region

Ruski dron opet pao na rumunsku teritoriju: Građani primili poruku upozorenja, podignuti i lovci

Komentari

Autor: Euronews Romania

14/12/2023

-

13:55

Ruski dron opet pao na rumunsku teritoriju: Građani primili poruku upozorenja, podignuti i lovci
Ruski dron opet pao na rumunsku teritoriju: Građani primili poruku upozorenja, podignuti i lovci - Copyright Screenshot/Euronews Romania

veličina teksta

Aa Aa


Ruski dron koji je korišćen za napad na ukrajinsku lučku infrastrukturu, srušio se danas na teritoriji Rumunije, tačnije u blizini grada Gridu u Tulči, u pograničnom podrčuju između Ukrajine i Rumunije.

U saopštenju rumunskog Ministarstva odbrane se navodi da će šef diplomatske misije Ruske Federacije biti pozvan na razgovor u ministarstvo.

Predstavnici Ministarstva su precizirali da su alamirali Generalni inspektorat za vanredne situacije u vezi sa "rizične situacije" u sredu uveče, zbog čega je u 22.45 po lokalnom vremenu izdat RO-Alert, odnosno poruka upozorenja građanima u ovoj oblasti, u ovom slučaju na vazdušnu opasnost. Vazdušna uzbuna je prestala oko dva sata iza ponoći, prenosi Euronews Romania.

"Avioni F-16 rumunskog ratnog vazduhoplovstva iz vazduhoplovne baze 86 u Feteštiju i nemački ratni avioni Eurofighter iz sastava 57. vazduhoplovne baze 'Mihail Kogălniceanu' podignuti su za obavljanje misije osmatranja nacionalnog vazdušnog prostora", navodi se u saopštenju i dodaje:

"Radarski sistem za nadzor rumunske vojske je tokom ovog incidenta ukazao na mogući neovlašćeni prodor u nacionalni vazdušni prostor, signalom koji je detektovan na maloj visini na ruti ka oblasti Grindu, u oblasti Tulčea".

Dalje se navodi da je na osnovu informacija identifikovano mesto udara, odnosno krater dubine 1,5m koji je nastao kao posledica nekontrolisanog pada. U pitanju je nenaseljena oblast koja se nalazi četiri kilometara uzvodno od grada Grindu.

"Preduzete su mere na obezbeđivanju terena i obaveštene su nadležne strukture za prikupljanje dokaza i sprovođenje uviđaja, po procedurama", naveli su predstavnici MO.

Rumunsko ministarstvo je navelo da "oštro osuđuje napade Ruske Federacije na neke ciljeve i elemente civilne infratrukture u ukrajinskim lukama na Dunavu".

 

Komentari (0)

Evropa