Region

Slovenija uvodi SMS obaveštavanje građana o elementarnim nepogodama

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2023

-

15:44

Slovenija uvodi SMS obaveštavanje građana o elementarnim nepogodama
Tanjug/STA/Bojan Kralj - Copyright Tanjug/STA/Bojan Kralj

veličina teksta

Aa Aa

Slovenačka vlada donela je danas uredbu o uspostavljanju sistema obaveštavanja i uzbunjivanja putem mobilnih telefona u slučaju elementarnih i drugih nepogoda.

Zahvaljujući sistemu korisnici će dobijati iskačuća obaveštenja koja ih upozoravaju na preteću opasnost, bez obzira da li imaju instaliranu aplikaciju i bez obzira da li imaju pristup internetu ili ne, prenosi TV Slovenija.

Ministarka za digitalnu transformaciju Emilija Stojmenova Duh rekla je da su konačno stvoreni uslovi da se sistem koji će obaveštavati ljude o elementarnim ili drugim nepogodama sprovede u delo.

"Neophodnost postojanja ovakve vrste informacija za obezbeđenje imovine i spasavanje ljudskih života pokazala se i u slučaju nedavnih poplava i klizišta sa kojima se Slovenija suočila", rekla je Stojmenova Duh.

Prema njenim rečima, Uredbom Vlade se utvrđuju i obaveze telekomunikacionih operatera u vezi sa uspostavljanjem sistema zahvaljujući kojem će se slati upozorenja na mobilne telefone kako stanara, tako i svih ostalih koji se nalaze usred prirodne ili druge nepogode na ugroženom području.

Sredstva za uspostavljanje tog budžeta obezbeđena su iz budžeta, a kako je rekla uspostavljanje će koštati 3,5 miliona evra, a održavanje će biti 340.000 evra godišnje za pet godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa