Region

Slovenija isplatila 20.000 evra naknade za smrt posle vakcine protiv korone

Komentari

Autor: Tanjug

23/12/2023

-

19:20

Slovenija isplatila 20.000 evra naknade za smrt posle vakcine protiv korone
Tanjug/AP/Rogelio V. Solis - Copyright Tanjug/AP/Rogelio V. Solis

veličina teksta

Aa Aa

Slovenačko ministarstvo zdravlja isplatilo je jednu novčanu naknadu zbog oštećenja zdravlja posle vakcinacije protiv Kovid-19, u iznosu od 20.000 evra, prenosi 24ur. 

U Sloveniji su zabeležene dve smrti posle vakcinisanja protiv koronavirusa. U jednom slučaju radilo se o mladoj pacijentkinji koja je primljena u ljubljanski klinički centar krajem septembra 2021. godine, ali je preminul istog dana. 

Pre toga, u maju 2021. godine, nakon vakcinacije, u Belgiji je od moždanog udara umrla jedna žena, a nezvanično se pretpostavljalo da je u pitanju bila supruga slovenačkog diplomate.

Prema podacima od 9. decembra, Ministarstvo zdravlja Slovenije primilo je 81 zahtev u 2022. godini, i 103 u ovoj godini za priznavanje prava na naknadu štete zbog oštećenja zdravlja ili smrti koje je povezano sa vakcinacijom protiv koronavirusa. 

Za odlučivanje o svakom zahtevu Ministarstvo zdravlja imenuje Komitet za utvrđivanje uzročno-posledične veze između vakcinacije i oštećenja zdravlja, odnosno smrti.To telo je do sada izradilo 58 veštačenja, preostala su mišljenja u završnoj fazi izrade, a za pet slučajeva bilo je potrebno pozvati dodatne veštake.

Ukoliko Komitet utvrdi da postoji uzročna veza između vakcinacije i narušavanja zdravlja, odnosno smrti, slovensko ministarstvo, potom, u skladu sa zakonom, traži mišljenje invalidske komisije Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Slovenije o tome da li se nastalo oštećenje zdravlja smatra ozbiljnim i trajnim smanjenjem životnih funkcija. 

Trenutno je sedam takvih slučajeva, prenosi 24ur. Slovenačko ministarstvo zdravlja do sada je donelo 27 rešenja na osnovu stručnog mišljenja komisije za utvrđivanje uzročnosti, od kojih su svi, osim jednog, ukazivali da ne postoji veza između vakcinacije protiv Kovid-19 i smrti. 

Iznos naknade štete za zdravlje ili smrt zbog cepljenja ili lečenja protiv Kovid-19 uvek se utvrđuje na osnovu Zakona o zaraznim bolestima, koji se navodi u članu 72. Zakona o dodatnim merama  za sprječavanje širenja, ublažavanje, kontrolu, oporavak i otklanjanje posledica Kovid-19. navode u slovenačkom ministarstvu.

"U ministarstvu se trudimo da što brže rešavamo zahteve podnosilaca zahteva, jer se radi o zahtevnim predmetima i ograničenom broju raspoloživih veštaka, a predmeti se moraju postepeno dodeliti pojedinačnim komorama komisije za utvrđivanje uzročno-posledične veze“, naglasili su iz ministarstva. 

Obrada zahteva iz 2022. godine počela je u januaru ove godine, a većina njih je od jula do septembra prosleđena na razmatranje u Komitet za utvrđivanje uzročno-posledične veze, dok će zahteve koji su podneseni ove godine, slovenačko Ministarstvo rasporediti nadležnim relima od januara 2024. godine.
 

Komentari (0)

Evropa