Region

Viktor Orban prihvatio najviše odlikovanje povodom Dana Republike Srpske

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/01/2024

-

13:14

Viktor Orban prihvatio najviše odlikovanje povodom Dana Republike Srpske
Tanjug/Strahinja Aćimović, - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske Milorad Dodik uručio je danas odlikovanja pojedincima i institucijama povodom proslave Dana Republike Srpske. Među dobniticima je i mađarski premijer Viktor Orban, koji nije mogao da prisustvuje ceremoniji u Banjaluci, ali jeste prihvatio najviše odlikovanje, javlja reporter Euronews Srbija.

"Predsednik Mađarske Viktor Orban prihvatio je da dobije najviše odlikovanje Republike Srpske, to je ponos Republike i zahvalnost čoveku koji je spreman da nas uvaži kao realnu političku činjenicu", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je dogovor da mu u februaru uruči ovo priznanje u Banjaluci i podsetio da je ovo odlikovanje prošli put dobio predsednik Rusije Vladimir Putin, ističući da su prijatelji Republike Srpske, koliko god da ih ima, "spremni da to kažu, što se nije moglo čuti doskora".

Među odlikovanima su još Nenad Kecmanović, Matija Večković, Stanimir Vukićević, bivši ambasador Srbije u BiH, Danica Grujičić, Milomir Stepić, posthumno Milomir Krstić, Mlađen Cicović, Božidar Savić, Vlatko Lopatić, Aleksandar Lukšić, pevačko društvo Jedinstvo, škola "Zmaj" Trebinje, škola Jovan Dučić iz Čajnića, Srebrenka Golić, Drago Šmitran, Mirko Pajčin, Poljoprivredna škola Banja Luka, biblioteka "Branko Čučak" Han Pijesak, radio stanica BIG radio, Sergej Jemeljanov (St. Petersburg), James George Jatras, Muzej Hercegovine Trebinje, fond za invalide, KUD "Lepa Radić", infromativna kuća Kozarski vijesnik, srpsko kulturno društvo "Boško Vujadin", Đurđevdanski festival dečije pesme i drugi.

Grujičić: Republika Srpska nije slučajna država, ona je utočište mnogih zbegova

Ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić izjavila je danas u Banjaluci da joj je izuzetna čast što je jedan od odlikovanih povodom Dana Republike Srpske, na dan kada se obeležava demokratska volja srpskog naroda da ima svoju državu na prostorima na kojima živi.

Grujičić je poručila da Republika Srpska nije slučajna država, da je ona utočište mnogih istorijskih zbegova srpskog naroda koji nije imao svoju Republiku Srpsku da ga zaštiti.

"Kada govorimo o srpskom narodu - govorimo o narodu logorašu, kojeg su komšije okupatori saterivali u bodljikavu žicu, a on uspeo ipak nekako goloruk da se odbrani", istakla je Grujičić na ceremoniji uručenja odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima povodom Dana Republike.

Grujičić je odlikovana Ordenom zastave sa srebrnim vencem za doprinos lečenju pacijenata iz Srpske, kao i zbog podrške zdravstvenom sistemu.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Grujičić je naglasila da je Dan Republike - 9. januar jedan od brojnih značajnih datuma srpskog naroda, ali da su zabrane i pretnje dovele do toga da je jednostavno obeležavanje samo po sebi postalo istorijski događaj.

"Neko je pomislio da 30.000 ljudi koji su poginuli u borbi za svoju državu, višestruko potvrđenu po svim demokrastkim standardima, nema nikakav značaj za nas, da žrtve mogu da se pogaze odlukom jednog činovnika. Neko je pomislio da može da zabrani proslavljanje Dana Republike Srpske, onda taj neko zaista ne zna ko je srpski narod", navela je Grujičić, koja se obratila u ime svih odlikovanih.

Grujičić  je naglasila da "gospoda iz Brisela, Vašingtona, a najviše Berlina" nemaju problem sa nekim Miloradom, Nenadom, Željkom ili Danicom, već imaju spor sa svim Miloradima, Nenadima, Željkama i Danicama sve dok ne priznaju zločine koje su pripadnici njihovog naroda počinili srpskom narodu i zamole ga za oproštaj.

"Zbog svega ovoga treba da postoji Republika Srpska kao država nastala od zbegova sa Kozare i traktora iz Krajine, koja svoj dan slavi onda kada se i rodila jer niko ne bira svoj rođendan i nikome se rođendan ne osporava", rekla je Grujičić i podsetila da je Srpska rođena na današnji dan 1992. godine, pre ratnih dejstava i na dan kada niko nije ubijen.

Ona je istakla da Republika Srpska mora da živi da bi živeo i srpski narod slobodno, u slozi sa ostalim narodima na ovim prostorima, čiju slobodu Srpska svojim postojanjem ne može da ugrožava.

" Živela Republika Srpska, živela Srbija!", poručila je Grujičić.

 

 

Komentari (0)

Evropa