Region

Incident na aerodromu u Skoplju: Napadači verbalno i fizički napali kontrole letenja, reagovao i NATO

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/01/2024

-

10:45

Incident na aerodromu u Skoplju: Napadači verbalno i fizički napali kontrole letenja, reagovao i NATO
Incident na aerodromu u Skoplju: Napadači verbalno i fizički napali kontrole letenja, reagovao i NATO - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Osam osoba upralo je u sedište kontrole letenja u Skoplju (M-NAV), te verbalno i fizički napalo dežurne kontrolore koji su u tom trenutku vodili računa o bezbednosti avio-saobraćaja u Severnoj Makedoniji. Do incidenta, koji je potvrdio i MUP ove zemlje, došlo je 4. januara, a reagovali su i NATO, EU, strane ambasade, dok je rukovodstvo te službe smenjeno.

Naime, Sindikat kontrole letenja je saopštio da je osam osoba ušlo u zgradu kontrole letenja i verbalno, a potom i fizički napalo više kontrolora koji su podržali protest sindikata i bunili se protiv stranačkog zapošljavanja u toj službi, rekao je predsednik sindikata Aleksandar Tasevski.

Za napad se sumnjiči osam muškaraca na čelu sa koordinatorom albanske partije DUI, Bekimom Nezirijem, koji je ujedno i savetnik direktora kontrole letenja i bivši ministar ekonomije. Jedan od napadača bio je i suprug žene koja je prethodno zaposlena u službi kontrole letenja bez, prema navodima sindikata, potrebnih kvalifikacija za takvu poziciju.

Neziri se sa još sedam napadača sumnjiči za krivično delo ugrožavanja sigurnosti vazdušnog saobraćaja za koje je propisana kazna zatvora od najmanje pet godina. Policija je privela Nezirija i još trojicu napada, dok se za još četvoricom traga, prenose makedonski mediji.

U trenutku napada, u četvrtak 4. januara, na skopskom aerodromu su vladali vanredni uslovi zbog sletanja i poletanja po maglovitom vremenu, pa su bila prisutna velika kašnjenja i poremećaj rada letenja.

Kontrolori vazdušnog saobraćaja skopskog i ohridskog aerodroma, uz podršku još dva sindikata u M-NAV-u, objavili su da upad smatraju terorističkim činom.

"Ulazak neovlašćenih osoba u zabranjenu i zaštićenu zonu čist je teroristički čin po svim svetskim normama i zakonima", naveli su.

Direktor M-NAV-a Fahrudin Hamidi je u petak, dan nakon napada, nazvao upad "malim skandalom koji ima svaka firma", te je odbio da da ostavku, kao i još dvojica odgovornih direktora.

Vlada je, međutim, već iste večeri najavila razrešenje svih članova uprave te otvaranje postupka za izbor novih.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je za medije rekao da nezadovoljstvo kontrolora letenja traje već duže vreme i podsetio da je njihov sindikat reagovao pre godinu-dve, kada je bilo pokušaja konkurencije da primi nekvalifikovane kadrove.

"To je deo kritične infrastrukture. Na nju se gleda sa posebnom pažnjom. Za tu kritičnu infrastrukturu postoji poseban zakon. Mi smo članica NATO i ovakav skandal nije trebalo dozvoliti. U prostorijama tog dela kritične infrastrukture da se obračunavaju fizički kao da je kafana. Mislim da je ova institucija zrela za generalni remont“, rekao je Pendarovski posle incidenta.

On je istakao da je posle napada reagovao i NATO, koji je pitao da li je makedonsko nebo bezbedno za njihove avione. Delegacija Evropske unije navela je da sa zabrinutošću prati dešavanja oko M-NAV.

Inače, incidentu je prethodio jedan od bezbroj javnih istupa sindikalista, koji godinama upozoravaju kako javno preduzeće za kontrolu leta, umesto visoke ekspertize koju takav posao traži, popunjava mesta nekompetentnim kadrovima stranaka koje upravljaju tom firmom.

 

Komentari (0)

Evropa