Region

Podaci o nacionalnoj i verskoj pripadnosti u Crnoj Gori možda tek za šest meseci

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2024

-

11:44

Podaci o nacionalnoj i verskoj pripadnosti u Crnoj Gori možda tek za šest meseci
Podaci o nacionalnoj i verskoj pripadnosti u Crnoj Gori možda tek za šest meseci - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Uprava za statistiku Crne Gore danas neće saopštiti preliminarne rezultate popisa stanovništva koji se tiču identitetskih pitanja, a direktor Monstata Miroslav Pejović kaže da će ti podaci biti poznati u narednom periodu do šest meseci.

Podaci o identitetskim pitanjima popisa počeće da se unose 1. februara i trajaće do šest meseci, što ne znači da unos neće biti završen i ranije. Pojasnio je da iz danas objavljenih podataka nije moguće stoga izvesti nijednu drugu karakteristiku iz popisa stanovništva.

"To će biti moguće tek nakon unosa podataka, sprovedenih statističkih kontrola i uparivanja sa svim ostalim administritivnim izvorima podataka", precizirao je Pejović.

U Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika, a popisano je 217.441 domaćinstvo i 396.873 stanova, pokazuju preliminarni rezultati popisa stanovništva.

To znači da je broj stanovnika, u odnosu na poslednji popis, porastao za dva odsto, odnosno 13.000, saopšteno je na konferenciji za novinare Monstata.

Popis stanovništva u Crnoj Gori održan je od 3. do 28. decembra prošle godine.

Euronews

O ovome je za Euronews Srbija govorio Dejan Đurović, poslanik Nove srpske demokratije u Skupštini Crne Gore.

"Nekih definitivno velikih iznenađenja nema. Međutim, mora se naglasiti da su ovo preliminarni rezultati i da se danas ne može sa sigurnošću utvrditi da li od 630.000 stanovnika imamo stvarno onih 630.000 koji borave u Crnoj Gori ili su tu i oni koji ih nazivaju tzv. vikendašima, odnosno stanovnicima Crne Gore koji ne žive, nemaju stalni boravak u Crnoj Gori, tako da će se, sledećim uparivanjem podataka sa upravnom Crnom Gorom i sa zdravstvenim knjižicama, utvrditi koliko tačno broj stanovnika je u Crnoj Gori. Mora se priznati da se nije ni očekivalo da će na nešto više od 28 dana doći do rezultata kada su u pitanju izjašnjavanja po nacionalnoj verskoj i jezičkoj strukturi, tako da te podatke možemo očekivati negde početkom marta meseca s tim što će tu biti značajnih pomaka u odnosu na popis 2011. godine", rekao je on.

Komentari (0)

Evropa