Region

Pendarovski ozvaničio kandidaturu za drugi predsednički mandat

Komentari

Autor: Tanjug

01/03/2024

-

13:36

Pendarovski ozvaničio kandidaturu za drugi predsednički mandat
Stevo Pendarovski - Copyright Euronews/Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski ozvaničio je danas kandidaturu za drugi predsednički mandat i pozvao građane da ga podrže.

Pendarovski je na konferenciji za novinare potvrdio da će se kandidovati za još jedan mandat predsednika RSM i dodao da je dobio podršku od mnogih koji ga poznaju i koji ga ne poznaju. Zahvalivši svima koji, kako je kazao, imaju poverenje u njega, Pendarovski je rekao da očekuje da će SDSM u nedelju formalizovati podršku njegovoj kandidaturi.

"U mom prvom mandatu postali smo članica NATO-a, a očekujem da ćemo u drugom mandatu postati članica EU. U proteklih pet godina pokazao sam da predsednik može da bude nezavisan od bilo kojih centara političke ili ekonomske moći, uključujući i one koji su ga podržavali. U našoj zemlji ne postoji osoba ili stranka koja može da kaže da kontroliše ili usmerava moje odluke“, rekao je Pendarovski.

On je istakao da su Okvirni sporazum, Prespanski sporazum i Sporazum o dobrosusedstvu sa Bugarskom od koristi za državu i građane.

"Sporazum sa Bugarskom nije osporavan tri godine, ali je postao problem kada je Bugarska, pod pritiskom stare komunističke garde, počela da izmišlja razloge za blokadu... Teze da će neko promeniti pregovarački okvir i napraviti bolji dogovor sa EU su politička fatamorgana", rekao je Pendarovski, preneli su skopski mediji.

Komentari (0)

Evropa