Region

Odluku o izručenju Do Kvona SAD Apelacioni sud CG vratio na početak

Komentari

Autor: Tanjug

05/03/2024

-

13:06

Odluku o izručenju Do Kvona SAD Apelacioni sud CG vratio na početak
Hapšenje - Copyright Tanjug/AP/Risto Božović

veličina teksta

Aa Aa

Apelacioni sud Crne Gore usvojio je žalbu odbrane okrivljenog južnokorejskog državljanina Do Kvona na odluku o izručenju SAD i ceo postupak vratio na početak.

Odluku da Do Kvon, poznatiji kao "kralj kriptovaluta" bude izručen SAD, doneo je Viši sud u Podgorici 20. februara.

U obrazloženju odluke objavljene na sajtu Apelacionog suda, navodi se da je prvostepenim rešenjem Višeg suda dozvoljeno izručenje državljanina Južne Koreje po skraćenom postupku, a po zamolnici SAD, radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih dela. Istovremeno, sud je odbio zamolnicu za izručenje Južne Koreje.

"Odlučujući o žalbi branilaca okrivljenog, veće Apelacionog suda je ocenilo da je to rešenje zahvaćeno bitnim povredama odredaba krivičnog postupka ZKP-a, jer nema jasnih i valjanih razloga o odlučnim činjenicama po pitanju redoslieda prispeća zamolnica", jedan je od razloga za odbijanje odluke Višeg suda, navodi se u saopštenju.

Takođe, Apelacioni sud navodi i da su nejasni razlozi zbog kojih prvostepeni sud akt SAD ceni kao zamolnicu za izručenje Do Kvona, imajući u vidu da se istim traži privremeno pritvaranje, što su, kako se navodi, dva različita formalna akta u smislu člana IV Konvencije o izdavanju krivaca koja je zaključena između Kraljevine Srbije i Ujedinjenih američkih država iz 1901 godine.

Komentari (0)

Evropa