Region

Šta je pokazala prva anketa uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj?

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2024

-

12:31

Šta je pokazala prva anketa uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj?
Šta je pokazala prva anketa uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj? - Copyright Tanjug/HINA/Daniel Kasap, Admir Buljubašić

veličina teksta

Aa Aa

Prema prvoj anketi Agencije Ipsos, nakon što je predsednik Hrvatske Zoran Milanović najavio da će predvoditi opozicionu SDP na predstojećim parlamentarnim izborima, na biračka mesta sigurno će izaći čak 69 odsto biračkog tela, dok je samo šest odsto reklo da sigurno neće izaći na birališta.

Prema ovoj anketi koju je objavio hrvatski portal Dnevnik, čak 86 posto izražava čvrstu ili malo manje čvrstu volju da izađe na izbore, što bi bila zaista visoka izlaznost u odnosu na prethodne paralmentarne izbore održane 2020. godine, kada je na birališta izašlo malo manje od polovine građana sa pravom glasa.

Od onih koji su se izjasnili da izlaze na izbore, 32 posto želi za premijera aktuelnog šefa države Zorana Milanovića, a 30 posto Andreja Plenkovića.

Portal navodi da je ova prednost u okviru statističke greške s obzirom na to da u ovom istraživanju ona iznosi četiri odsto.

Istraživanje je pokazalo da više od polovine anketiranih, 54 posto, veruje da Milanović treba da odstupi s mesta predsednika Republike pre ulaska u izbornu trku na parlamentarnim izborima, koji će biti održani 17. aprila. Ipak, čak jedna trećina ispitanih – dakle 33 posto – smatra da ne treba. 13 posto nema stav o ovom pitanju.

HDZ je i dalje na prvom mestu sa 27,3 posto podrške ispitanih, drugi je SDP koji je sada na 22,6 posto podrške. Most i Možemo! dele treće mesto sa 8,7 posto podrške, Domovinski pokret je na 7,9 posto. Anketa je sprovedena među 604 građana Hrvatske.

Milanović je u petak saopštio da će ući u izbornu trku na parlamentarnim izborima i da će predvodi najuticajniju opozicionu SDP, čiji je ranije bio lider. Milanović je saopštio da prethodno neće podneti ostavku na predsedničku funkciju, a o ustavnosti te odluke danas će odlučiti hrvatski Ustavni sud.

Komentari (0)

Evropa