Region

Tri osobe uhapšene u BiH: Na TikToku tvrdili da znaju gde je nestala devojčica (2) iz Bora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/03/2024

-

19:01

Tri osobe uhapšene u BiH: Na TikToku tvrdili da znaju gde je nestala devojčica (2) iz Bora
Privatna arhiva, Tanjug/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE - Copyright Privatna arhiva, Tanjug/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) uhapsili su tri osobe po nalogu Interpola Beograd, za koje se sumnja da su putem TikTok-a objavile da su povezane s nestankom devojčice Danke Ilić u Srbiji.

Policija je identifikovala IP adresu korisnika naloga sa teritorije Bosne i Hercegovine koji je uživo na Tik Toku izjavio da se devojčica nalazi kod njega u podrumu.

Na osnovu te informacije Federalna uprava policije Bosne i Hercegovine uhapsila je B. T. (22), M. T. (23) i Z. T. (52), obavila pretres i utvrdila da je informacija koju je izneo osumnjičeni lažna.

Tanjug/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

 

Oni su tvrdili da imaju saznanja o nestanku maloletne devojčice u Srbiji, i za otkrivanje informacija tražili 50.000 konvertabilnih maraka (oko 25.000 evra).

Nestala devojčica nije pronađena na teritoriji Hadžića, a u toku je kriminalistička obrada lica lišenih slobode, naveli su iz FUP-a.

Prema pisanju "Avaza" uhapšeni su na području opštine Hadžići, dok se jedan od uhapšenih zove Basar, državljanin BiH.

 

MUP

 

Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je policija obustavila pretragu terena, ušla je u treći dan. Devojčica je nestala u utorak, u naselju Banjsko Polje kod Bora.

Posle dva dana traganja policija je saopštila da obustavlja potragu, jer sve ukazuje na to da se devojčica ne nalazi na tom području, površine deset kvadratnih kilometara.

Tanjug i MUP Srbije

Za devojčicom su tragali policajci, spasioci i građani. Policija nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić stigao je večeras u Bor kako bi obišao pripadnike MUP koji rade na terenu u potrazi za nestalom devojčicom, rečeno je Tanjugu u MUP-u.

Bager čisti teren oko kuće gde je Danka nestala

Policija će proveriti bazne stanice i izvršiti veštačenje mobilnih telefona roditelja, kako bi se potvrdilo s kim su bili u kontaktu u periodu kada je devojčica nestala. Roditelji su u policiji na razgovoru, potvređeno je za Euronews Srbija u MUP-u uz navode da je to redovna procedura.

Policija će ispitati i ljude koji su se nalazili u blizini neposredno pre ili nakon nestanka devojčice, kako bi se utvrdili detalji koji su potencijalno propušteni tokom tekuće istrage, javlja Tanjug.

MUP

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je na medije da ne objavljuju neproverene i netačne informacije jer na taj način ugrožavaju istragu, čiji je cilj da se devojčica što pre pronađe.

"Bezbednost i pronalazak devojčice je apsolutni prioritet koji je iznad svih drugih interesa. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova intenzivno rade na pronalasku devojčice kao i na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti u vezi sa njenim nestankom", navodi se u saopštenju.

Tanjug

Reporterka Euronews Srbija javlja da bager čisti teren oko kuće gde je Danka nestala.

Prvi put pokrenut sistem "Pronađi me!"

U Srbiji je prvi put pokrenut sistem PRONAĐI ME! koji je namenjen za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica. Kako je navedeno na sajtu ''pronadjime.mup.gov.rs'', devojčica ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara.

Cilj sistema je da se omogući brza distribuciju informacija svim građanima preko entiteta nadležnih za informisanje javnosti, kada policija proceni da bi objavljivanje ove informacije u javnosti doprinelo pronalasku deteta.

Hitno obaveštavanje podrazumeva slanje poruke o nestanku maloletnog lica sa svim relevantnim informacijama i to prekidom TV i radio programa, slanjem SMS-a svim građanima preko njihovih mobilnih operatora, prikazima na ekranima na auto-putu, aerodromima, železničkim i autobuskim stanicama.

Komentari (0)

Evropa