Novosti

Najkraći let na svetu traje samo 53 sekunde: Gde se još stiže na novu destinaciju za samo nekoliko minuta

Komentari

Autor: newmoney.gr

27/04/2024

-

11:28

Najkraći let na svetu traje samo 53 sekunde: Gde se još stiže na novu destinaciju za samo nekoliko minuta
Najkraći let na svetu traje samo 53 sekunde: Gde se još stiže na novu destinaciju za samo nekoliko minuta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najkraći letovi na svetu traju od dva do maksimalno 20 minuta u vazduhu, a jedan od njih se odvija i iznad voda Egejskog mora, piše Newmoney.gr. Verovali ili ne, moguće je ukrcati se u avion i stići do nove destinacije za manje od 10 minuta. Od najkraćeg komercijalnog leta od 53 sekunde, pa do desetominutnog leta između Karpatosa i Kasosa, ovo su mesta širom sveta na kojima se odvijaju neki od najbržih letova na svetu.

Od Vestreja do Papa Vestreja, Škotska

profimedia

 

Nešto više od četiri kilometra razdvajaju dva Orknijska ostrva - grupu od 70 ostrva raštrkanih uz severoistočnu obalu kopnene Škotske. Ostrva su naseljena još od praistorije, ali danas samo dvadesetak od njih ima stalne stanovnike. Let između Vestreja i Papa Vestreja obično traje manje od dva minuta od trenutka poletanja do sletanja, pa čak i samo 53 sekunde kada su vetrovi povoljni.
Putnici su nagurani u maleni avion, a pilot sedi u otvorenom kokpitu samo nekoliko centimetara dalje. Let saobraća dva do tri puta dnevno i glavno je prevozno sredstvo za oko 80 ljudi koji žive na ostrvu Papa Vestrej.

Od Karpatosa do Kasosa, Grčka

profimedia

 

Ostrva Karpatos i Kasos pripadaju grupi Dodekaneza, u jugoistočnom Egeju i nalaze se između Rodosa i Krita. Stenovite planine koje se nadvijaju nad tirkiznim vodama dva ostrva i njihova živopisna sela podsećaju na prizore sa razglednice. Da biste putovali između Karpatosa i Kasosa možete se ukrcati na redovan trajekt koji saobraća na svakih pola sata. Ali, možete kupiti kartu i za jedan od redovnih letova avio-kompanije Olympic Airlines koji saobraća između dva ostrva udaljena tek 21 kilometar. Let traje samo 10 minuta.

Od Minami-Daita do Kita-Daita, Japan

Najkraći komercijalni let u Japanu prevozi putnike između ostrvskih sela Minami-Daito i Kita-Daito, koja su udaljena samo 20 kilometara. Ostrva su deo japanskog regiona Okinava, koji se nalazi skoro 650 kilometara južno od ostatka zemlje, bliže Tajvanu. Mesto je turistički poznato po stotinama pećina koje su raštrkane po ostrvima, od kojih je najpoznatija i najveća pećina Hošino. Avio-kompanija Japan Airlines ima redovan let između dva ostrva koji traje oko tri minuta.

Od Svetog Martina do Angvile, Karibi

profimedia

 

Ostrvo Sveti Martin je deo Malih Antila na Karibima, a oni koji vole egzotična putovanja avionom možda su već upoznati sa plažom Maho, gde se deo peska nalazi tačno na kraju piste Međunarodnog aerodroma princeze Julijane. Tako se posetioci plaže nalaze na jako maloj udaljenosti od ogromnih mlaznjaka koji sleću na aerodrom. Ostrvski aerodrom služi i kao regionalno čvorište za druga obližnja ostrva, od kojih su mnoga udaljena samo petnaestak kilometara. Među najbližima su Saba, Sent Bart i Angvila, do koje se avionom stiže za oko sedam od 10 minuta.

Od Konemare do Inišera, Irska

profimedia

 

Aranska ostrva su tri ostrva u blizini obale Golveja, na zapadu Irske. Sa malo stanovnika, neravnim pejzažima i fascinantnim arheološkim ostacima koji datiraju iz gvozdenog doba, Aranska ostrva su čest izbor za jednodnevni izlet iz Golveja. Mnogi koriste trajekt, a putovanje traje od 45 do 90 minuta u oba smera, u zavisnosti od ostrva. Međutim, putnici koji nemaju dovoljno vremena, mogu se odlučiti za jedan od najkraćih komercijalnih letova na svetu sa aerodroma Konemara u avionu koji prima samo osam putnika, tako mali da svaki putnik mora da se izmeri pre leta kako bi se osiguralo da će težina biti pravilno raspoređena. Letovi se odvijaju tokom cele godine i traju od šest do 10 minuta, a prelazi se udaljenost od jedva 18 kilometara.

 

Komentari (0)

Putovanja