Region

Građani Severne Makedonije biraju između dva predsednička kandidata i 17 lista: Glasanje nadgleda 2.000 posmatrača

Komentari

Autor: Tanjug

07/05/2024

-

13:25

Građani Severne Makedonije biraju između dva predsednička kandidata i 17 lista: Glasanje nadgleda 2.000 posmatrača
Građani Severne Makedonije biraju između dva predsednička kandidata i 17 lista: Glasanje nadgleda 2.000 posmatrača - Copyright EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

veličina teksta

Aa Aa

U Severnoj Makedoniji će sutra biti održani 11. redovni parlamentarni izbori zajedno sa drugim krugom predsedničkih, na kojima će se građani opredeljivati između dva predsednička kandidata- Gordane Siljanovske Davkove i Steve Pendarovskog, kao i 17 izbornih lista kandidata za poslanike.

Izborna tišina je stupila na snagu u ponoć i trajaće do zatvaranja biračkih mesta. Biračka mesta će biti otvorena od 7 do 19 sati. Glasanje se odvija u šest izbornih jedinica, a neke od koalicija i partija imaju liste samo za određene izborne jedinice. Na izborima je 1.755 kandidata, od kojih su 1.002 muškarca i 753 žene.

Teritorija Republike Severne Makedonije podeljena je na šest izbornih jedinica i u svakoj se bira po 20 poslanika, dok se tri poslanika bira po proporcijalnom modelu u jednoj izbornoj jedinici koja obuhvata Evropu, Afriku, Severnu i Južnu Ameriku, Australiju i Aziju. Na ovim izborima nema glasanja u dijaspori, pa će broj poslanika koji će biti izabrani biti 120.

Građani će tokom sutrašnjeg dana moći samo jednom da dođu na biračko mesto i glasaju za drugi krug predsedničkih i parlamentarne izbore, a identifikacija će biti sprovedena posebnim uređajem za otiske prstiju.

Profimedia

 

Izborni proces će pratiti 1.999 posmatrača, novinara i prevodilaca. Naime, za drugi krug predsedničkih i izbora za poslanike akreditovano je ukupno 1.999 posmatrača, prevodilaca i stranih novinara, od kojih je najviše domaćih - 1.078. Akreditovano je 770 stranih posmatrača, za čije potrebe je angažovano 85 prevodilaca. 

Prema podacima Državne izborne komisije, za izveštavanje o izborima akreditovano je 66 stranih novinara. Misija za praćenje izbora OEBS/KDILjP akreditovala je 410 posmatrača, 14 stručnjaka i 31 prevodioca.

Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

 

Parlamentarna skupština OEBS-a (PS OEBS) akreditovala je 138 posmatrača, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Skoplju – 68 i 33 prevodioca, Parlamentarna skupština Saveta Evrope – ad hok komisiju za posmatranje predsedničkih izbora u Makedoniji – 33 posmatrača i 20 prevodilaca, Inicijativa za dijalog i demokratiju Silba 30, Evropski parlament – 12, dok je Izborna komisija tzv. Kosova akreditovala 13 posmatrača.

Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

 

Prvi krug predsedničkih izbora 24. aprila posmatrao je 1.601 posmatrač, odnosno 915 domaćih i 544 strana posmatrača, kao i 84 prevodioca i 58 stranih novinara, podsećaju skopski mediji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa