Region

Obeležena godišnjica i održan pomen poginulim pripadnicima JNA u Tuzlanskoj koloni

Komentari

Autor: Tanjug

15/05/2024

-

12:31

Obeležena godišnjica i održan pomen poginulim pripadnicima JNA u Tuzlanskoj koloni
Obeležena godišnjica i održan pomen poginulim pripadnicima JNA u Tuzlanskoj koloni - Copyright Prinstscreen YouTube/PLBIH

veličina teksta

Aa Aa

Na Brčanskoj malti u Tuzli služen je pomen poginulim pripadnicima JNA ubijenim pre 32 godine u mučkom napadu muslimanskih snaga dok su se, po prethodnom dogovoru, mirno povlačili iz tuzlanske kasarne.

Prethodno su na mestu stradanja na Brčanskoj malti položene bele ruže i zapaljene sveće.

Obeležavanju ovog istorijskog događaja od republičkog značaja prisustvovali su članovi porodica ubijenih vojnika, preživeli učesnici "Tuzlanske kolone", ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, izaslanik srpskog člana Predsedništva BiH Boško Tomić i predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić.

Pomenu je prisustvovala i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, predstavnici zajedničkih institucija na nivou BiH iz srpskog naroda, pripadnici Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, načelnik Lopara Rado Savić, te brojni građani koji su autobusima stigli iz Bijeljine, prenela je "Srna".

Tokom skupa povodom obeležavanja 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA u Tuzli i egzodusa srpskog naroda iz tuzlanske regije primetno je bilo pojačano prisustvo policije.

Nakon pomena, okupljeni su iz Tuzle krenuli za Bijeljinu, gde će na groblju u Pučilama biti služen parastos ubijenim vojnicima i položiti venci i cveće.

Muslimanske snage su 15. maja 1992. godine napale kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti tuzlansku kasarnu.

Tom prilikom su ubijena 54 pripadniika JNA, 78 je ranjeno, dok su 44 zarobljena, od kojih su petorica kasnije ubijena, a ostali zlostavljani i mučeni.

Od 1992. do 1995. godine ubijeno 1.265 Srba sa područja tuzlanske regije, dok je oko 80.000 proterano sa tog prostora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa