Region

Dodik odgovorio Grlić Radmanu: Upravo je Hrvatska bila agresor na BiH

Komentari

Autor: Tanjug

27/05/2024

-

11:19

Dodik odgovorio Grlić Radmanu: Upravo je Hrvatska bila agresor na BiH
Dodik odgovorio Grlić Radmanu: Upravo je Hrvatska bila agresor na BiH - Copyright Instaram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik oštro je odgovorio šefu hrvatske diplomatije Gordanu Grlić Radmanu na izjavu, da je "neprihvatljivo i neutemeljeno Hrvatsku stavljati u istu poziciju sa Srbijom kao agresore u BiH što se sugeriše knjigom koju je predstavilo udruženje koje okuplja porodice žrtava genocida iz Srebrenice", i poručio mu da je upravo Hrvatska bila agresor na BiH.

U Sarajevu je, naime, u subotu, samo dva dana nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici u GS UN, predstavljena knjiga "Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini – Agresori za veliku Srbiju i veliku Hrvatsku, čiji je izdavač bošnjačko "Udruženje žrtava genocida".

Komentarišući knjigu, hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova je juče u Stocu rekao da će Hrvatskoj morati da se objasni narativ kojim se, kako je kazao, "iskrivljuju činjenice i istorijska istina", preneli su hrvatski mediji. Za Grlić Radmana je bilo neobično i to što je se sve događa neposredno nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici u GS UN. Hrvatska je, inače, bila jedan od četrdesetak sponzora rezolucije, koja je u GS UN doživela potpuni debakl.

"Naravno da je Hrvatska aktivno učestvovala u građanskom ratu u BiH, za razliku od Srbije, koja nije imala ni jednu vojnu jedinicu na njenoj teritorijij. O učešću  Hrvatske u građanskom ratu u BiH izjasnio se i sud (ICTY), kvalifikujući to kao udruženi zločinački poduhvat", podsetio je Dodik.

Osvrnuvši se na glasanje za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN prošle sedmice, Dodik je poručio da bi Hrvatska "neka sponzorstva" sada rado zaboravila, ali da to nije moguće zbog sudskih presuda.

"Hrvatska bi sada trebalo barem da ćuti jer je upravo NDH počinio najveće zločine na ovom prostoru, počinio je neosporan genocid nad srpskim narodom", izjavio je Dodik juče za banjalučke medije.

On je nešto ranije ovog meseca iznosio i optužbe o kolektivnoj krivici za ustaške zločine, kada je rekao da je bilo  "vrlo malo Hrvata" koji su se od toga distancirali.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa