Region

Hrvatska u finišu kampanje za evropske izbore 9. juna

Komentari

Autor: Tanjug

27/05/2024

-

15:32

Hrvatska u finišu kampanje za evropske izbore 9. juna
Hrvatska u finišu kampanje za evropske izbore 9. juna - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Iako Hrvatsku samo dve sedmice deli od izbora za Evropski parlament, bar zasad, evrokampanja je gotovo u potpunoj senci postizbornih događaja formiranja nove Vlade i otkrivanje prvih pukotina u odnosima HDZ-a i Domovinskog pokreta, kao i prvih trzavica u rukovodstvo Domovinskog pokreta.

Hrvatska sabor je trenutno na dvonedeljnoj pauzi, a ponovo će se u klupe vratiti nakon nedelje, 9. juna, kada budu održani evropski izbori, pa se očekuje da će se kampanja u narednim danima ubrzati.  

Kampanja uoči evropskih izbora u Hrvatskoj je počela 24. aprila. Na izborima je prijavljeno 25 lista (dve nezavisne, ostale su stranačke) s ukupno 300 kandidata, 96 manje nego što ih je bilo na prošlim 2019. godine.  

Na izborima 9. juna biraće se 12 evroposlanika, koliko je u Evropskom parlamentu rezervisano za Hrvatsku.  

Za razliku od parlamentarnih izbora, na evropskim cela zemlja je jedna izborna jedinica.  

Izborni prag je pet odsto, a dosadašnja praksa je pokazala da je za siguran ulazak u Evropski parlament potrebno osvojiti osetno više od pet posto glasova.  

Poslanici u Evropskom parlamentu odobravaju godišnji budžet Unije i nadziru trošenje tih ogromnih budžetskih sredstava, raspravljaju i odlučuju o novim zakonima koji se potom "prenose" u nacionalna zakonodavstva država članica. Evropski poslanici takođe svojim glasovima odlučuju o tome ko će biti čelnik Evropske komisije, te imenuju sve članove Komisije - svojevrsne "vlade" Evropske unije, piše zagrebački Jutarnji list.  

Svi poslanici - bez obzira na to dolaze li iz najbogatije ili najsiromašnije članice Unije - imaju istu platu od 10.075 evra u bruto, odnosno 7853,89 evra u neto iznosu. Uz to, imaju pravo na dnevnice od 350 evra za vreme zasedanja Parlamenta - taj novac mogu koristiti za podmirenje troškova smeštaja, prehrane... Osim toga, pokrivaju im se i troškovi putovanja: avio i železničke karte, putarine, kilometraža.

Komentari (0)

Evropa