Region

Siljanovska Davkova: Nisam konsultovana oko glasanja u UN o rezoluciji o Srebrenici

Komentari

Autor: Tanjug

28/05/2024

-

20:50

Siljanovska Davkova: Nisam konsultovana oko glasanja u UN o rezoluciji o Srebrenici
Tanjug/ AP Photo/Boris Grdanoski - Copyright Tanjug/ AP Photo/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova izjavila je danas da nije bila konsultovana o glasanju za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

Ona je navela da je ambasador Severne Makedonije u UN Ljubomir Frčkovski o glasanju za tu rezoluciju trebalo da se konsultuje i sa njom, a ne samo sa ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem.

"U međunarodnoj politici postoji podeljena nadležnost između ministra spoljnih poslova i predsednika države. Prilikom glasanja u UN trebalo je ambasador UN  da se konsultuje sa mnom a ne samo sa ministrom spoljnih poslova. To je logičan metod u međunarodnim odnosima", istakla je Siljanovska Davkova, prenosi makedonski portal "Plus info".

Za usvajanje rezolucije o Srebrenici, glasali su predstavnici 84 zemlje, uključujući i Severnu Makedoniju, dok je 19 zemalja bilo protiv, a 68 uzdržanih.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razočaran je kako je Makedonija glasala, jer je, kako je rekao, mnogo uložio u unapređenje odnosa sa Makedoncima, navodi makedonski portal.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa