Region

Nove tenzije u Crnoj Gori zbog ustoličenja vladike Joanikija – da li je reč o "skupu visokog rizika"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/08/2021

-

17:52

Nove tenzije u Crnoj Gori zbog ustoličenja vladike Joanikija – da li je reč o "skupu visokog rizika"
Cetinjski manastir - Copyright Tanjug/MCP,Svetigora,T.Radovanović,E-Stock/P.Jovanović,cetinje.me,cpc.org.me,TV Nikšić

veličina teksta

Aa Aa

Ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, u prisustvu patrijarha SPC Porfirija, najavljeno je za 4. septembar na Cetinju, a nedeljama pre zakazane ceremonije u Crnoj Gori rastu tenzije dok se već podeljeno društvo dodatno polarizuje.

I pre nego što su mesto i vreme ustoličenja zvanično potvrđeni, najavljena su brojna okupljanja opozicije koja se ovome protivi i grupa građana koji Joanikija smatraju "negatorom Crne Gore", ali i vlasti koja pozdravlja održavanje ceremonije na Cetinju, pa je tako jedan crkveni događaj dospeo u kategoriju visoko rizičnih dešavanja.

Joanikije je za mitropolita crnogorsko-primorskog izabran na Svetom arhijerejskom Saboru SPC održanom proletos u Hramu Svetog Save u Beogradu, a u tron cetinjskih mitropolita trebalo bi da ga uvede patrijarh srpski Porfirijie.

Protiv ovog ustoličenja izjasnila se i nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva, ali i gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan, dok je premijer Zdravko Krivokapić najavio dolazak i to - bez obezbeđenja. I pristalice vlasti i opozicije unapred svaljuju krivicu jedini na druge ukoliko na skupu dođe do incidenata.

Optužbe i prijave

Lider vladajuće Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović 11. avgusta je optužio opozicionu DPS i njenog lidera Mila Đukanovića da stoji iza pojedinaca i grupa koje se protive ustoličenju Joanikija na Cetinju. DPS je odbacio ove optužbe navodeći da ni partija niti Đukanović nemaju nikakve veze sa organizacijom protesta na Cetinju, najavivši krivičnu prijavu protiv Danilovića.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan pozvao je mitropolita Joanikija da, kako navodi, pokaže mudrost, razboritost i poniznost u Hristu, i da u miru i dostojanstveno, na nekom dugom mestu, primi mitropolitsko zvanje. On je apelovao na predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, kao i narodne zastupnike u nacionalnom i lokalnim parlamentima, da se uzdrže od teških reči i aktivnosti kojima se polarizuje crnogorsko društvo.

cetinje.me

Aleksandar Kašćelan

 

U pismu dostavljenom medijima, Kašćelan je naveo da razume nezadovoljstvo građana zbog najavljenog ustoličenja na Cetinju, i pozvao ih da budu dostojanstveni i razboriti ukoliko se, kako navodi, događaj zaista organizuje na otm mestu.

"Verujem da će razum prevladati i da će ceremonija biti organizovana na drugom mestu, jer je sve drugo, po mom sudu, igranje s vatrom koja bi mogla da ima dalekosežne posedice po sve", naveo je Kašćelan.

"Davanje državnog značaja ustoličenju verskog poglavara jedne verske zajednice i angažovanje kompletnog bezbednosnog aparata da bi se to ostvarilo, uz otvoreno zastrašivanje građana primenom sile jer iskazuju protest takvom dešavanju, traži građansku reakciju svakog pojedinca, civilnog društva, ombudsmana, ali i Delegacije Evropske unije i drugih predstavnika međunarodne zajednice“, naveo je on.

Kašćelan smatra da događaj vređa nacionalna i religijska osećanja pravoslavnih Crnogoraca koji, kao većinski narod u Crnoj Gori, imaju poseban sentiment i poštovanje prema Cetinjskom manastiru.

"Niko, niti državna vlast, niti verska zajednica koja je u Cetinjskom manastiru, a koji je vlasništvo Prestonice Cetinje, ne smeju zanemariti tu činjenicu, ali ni to da je najavljeni događaj ustoličenja mitropolita visoko rizičan i da su već sada tenzije veoma podignute“, naveo je Kašćelan.

Zahtev za otkazivanje ceremonije najavio je i potpredsednik SDP-a i odbornik te partije u cetinjskom parlamentu Nikola Ðurašković najavio je da će tražiti hitnu sednicu gradske skupštine na kojoj će insistirati da se ceremonija otkaže i održi na nekom drugom mestu. SDP je dugi niz godina bio partner sada opozicionog DPS Mila Ðukanovića,

Ðurašković, naime, smatra da cetinjska skupština mora da zauzme jasan stav i da, kako navodi, "odbrani Cetinje od poniženja SPC", preneo je podgorički portal CdM.

Da je reč o događaju "visokog bezbednosnog rizika" smatra i bivši ministar odbrane i poslanik opozicionog DPS Predrag Bošković koji navodi da je cilj tog događaja da se "simbolički demonstrira da je pokoreno i Cetinje i Crna Gora" i da se "ovim činom nastoji učiniti finalni korak u okupaciji Crne Gore".

Za navodnu okupaciju Crne Gore, Bošković optužuje Srbiju.

“Ne daj Bože da se desi bilo šta”

S druge strane, predstavnici vlasti najavljuju prisustvo skupu na Cetinju, a premijer Krivokapić poručuje da ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju mora da bude radostan čin, koji će pokazati dostojanstvenost čitave Crne Gore.

“Da li se vi slažete ili ne sa tim to je vaš lični osećaj, ostavite taj osećaj kući, ali ne može nijedan DPS lokalni da pravi dodatan pritisak da je Cetinjski manastir, manastir Cetinja. Cetinjski manastir je manastir MCP i pripada kao kulturno blago Crnoj Gori i niko ga nikada ne može izneti iz Crne Gore, niti to pada na pamet bilo kome", rekao je Krivokapić na Cetinju, preneo je portal RTCG.

Istakao je da on, koji se oseća kao Cetinjanin, ne preti svom sunarodniku i pozvao je na prevazilaženje podela.

“Ne daj Bože da se taj dan, koji je planiran kao crkveno-narodni sabor, desi bilo šta”, poručio je.

Država, kazao je, mora da pokaže da je institucija kojoj se veruje i koja je jača od bilo koga ko pokušava da poremeti sve u Crnoj Gori.

E-Stock/Petar Jovanović

Zdravko Krivokapić

"Da li ste čuli i u jednoj državi sveta da se takva ceremeonija održava pod pažnjom pretnji, zastrašivanja 'ne možete doći na Cetinje'. Ja vam tvrdim da ću doći na Cetinje bez obezbeđenja. Neka svaki komita koji ima nešto protiv mene, lično mi kaže šta sam ja to uradio protiv Crne Gore, a to što se njemu ne sviđa moj izgled to je njegov problem. Mi pričamo o institucijama sistema, institucije su i predsednik države, predsednik vlade i predsednik Skupštine Crne Gore i svaki građanin koji želi da prisustvuje nekoj svečanosti. Ako to nekome treba da bude prilika da pokaže, da postoji još neka moć koja je izvan institucija sistema, a to se radi organizovano, ja mislim da se taj grdno prevario", rekao je Krivokapić.

I ostale partije vladajuće koalicije, koje su trenutno podeljene oko brojnih pitanja u ovome su jedinstvene. 

Predsednik Skupštine Crne Gore pozvao je sve građane da, kako je naveo, s ljubavlju i poštovanjem dočekaju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i njegovo ustoličenje u Cetinjskom manastiru.

“Bez provokacija i tenzija, budimo mudri i razumni, širimo ljubav, mir i zajedništvo”, poručio je Bečić na svom tviter nalogu.

Marko Milačić, lider Prave Crne Gore, optužio je "bivši režim da je sa svojim satelitima krenuo u novu, organizovanu akciju destabilizovanja Crne Gore i produbljivanja podela u društvu".

"Reč je o toliko puta viđenom i oprobanom scenariju huškanja po kome se u medijima želi nametnuti lažna slika da jedan ovakav događaj ima za cilj provokaciju, što je notorna neistina", saopštio je Milačić.

"Ustoličenje novog Mitropolita jedino jeste i treba da bude svečani i veličanstveni čin na dobrobit svih građana Crne Gore, pa svako onaj ko u jednom takvom činu vidi provokaciju ili je neznaven ili ima prikrivene motive", kazao je Milačić te dodao da destruktivni segmenti crnogorskog društva neće uspjeti da getoiziraju bilo koji grad u Crnoj Gori, pa ni Cetinje, grad Svetog Petra Cetinjskog.

Ko je vladika Joanikije

Vladika Joanikije jedan je od crkvenih velikodostojnika koji je prošle godine predvodio litije protiv tadašnje vlasti DPS i njihovog nastojanja da bude usvojen Zakon o slobodi veroispovesti kojim je, tvrdili su, SPC trebalo da bude oduzeta imovina.

Tanjug/Zoran Žestić

Vladika Joanikije

Bio je i uhapšen uveče 12. maja 2020. godine zajedno sa još sedam sveštenika, što je izazvalo nemire i sukobe demonstranata i policije.

Nakon smrti mitropolita Amfilohija postao je administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, a 29. maja 2021. godine Sveti arhijerejski sabor SPC izabrao ga je za novog mitropolita crnogorsko-primorskog.

Upravo na talasu litija nakon izbora prošle godine DPS koja je bila na vlasti tri decenije prešla je u opoziciju. 

Zanimljivo je da je Cetinje, nekadašnja prestonica Crne Gore, jedan od retkih gradova sa većinskim pravoslavnim stanovništvom, u kojem tokom 2020. godine nisu organizovane protestne litije SPC protiv Zakona o slobodi veroispovesti.

Komentari (0)

Evropa