Region

Sveštenici SPC onemogućeni da služe liturgiju na Ivanovim Koritima, policija tvrdi da su ih pripadnici CPC obmanuli

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

19/08/2021

-

16:36

Sveštenici SPC onemogućeni da služe liturgiju na Ivanovim Koritima, policija tvrdi da su ih pripadnici CPC obmanuli
Onemogućeno služenje liturgije u crkvi na Ivanovim koritima - Copyright Mitropolija crnogorsko-primorska

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici Mitropolije crnogorsko-primorske sprečeni su danas da održe liturgiju u crkvi na Ivanovim Koritima jer su se pripdnici nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve veče ranije zatvorili u crkvi. U policiji tvrde da su ih pripadnici nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve, sledbenici Miraša Dedeića su navodno slagali policiju tvrdeći da neće ići u crkvu Svetog Preobraženja na Ivanovim Koritima.

Crnogorski MUP saopštio je da su predstavnici nekanonske verske organizacije, iako su obećali da neće, ipak, ušli u crkvu Svetog Preobraženja.

Prema saopštenju MUP-a, Mitropolija crnogorsko-primorska je u cilju smirivanja tenzija odlučila da ne služi liturgiju u toj crkvi.

Cetinjski mediji objavili su ranije danas da su pripadnici CPC nakon 20 godina služili liturgiju u crkvici na Ivanovim Koritima tako što su u taj verski objekat došli još sinoć da bi onemogućili da liturgiju održi sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske SPC.

Prema objavljenim fotografijama na podgoričkim portalima i na RTCG, moglo se videti da su se ispred crkvice Sv. Preobraženja nalazila tri popa te nepriznate crkve, grupica građana i pripadnici policije sa štitovima.

Iz MUP-a tvrde da su pripadnici policije na Ivanovim Koritima kao svake godine bili da bi sprečili narušavanje javnog reda i mira.

U policijskom saopštenju se navodi da je Mitropolija crnogorsko-primorska prijavila da će danas održati liturgiju u pomenutoj crkvici, koju, kako navode, po zakonu nisu bili obavezni da podnose.

MUP je potvrdio da su pripadnici nekanonske crkve reklli da neće ići na Ivanova Korita, ali su, kažu, sinoć došli do saznanja da su sledbenici Miraša Dedejića ipak ušli u sporni verski objekat.

Navodi se i da je o svemu obavešten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Cetinju koji će se, kako navode, naknadno izjasniti o eventualnoj pravnoj kvalifikaciji događaju.

Radio Cetinje je preneo da je sve proteklo mirno i bez incidenata.

Ovaj događaj, u kome su učestvovala tri sveštenika i nekoliko građana, obezbeđivale su jake policijske snage, a prolaz ka Lovćenu bio je blokiran.

Mitropolija: Pokušaj podizanja tenzija

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske je tim povodom saopšteno da je još jednom, po ko zna koji put, onemogućeno sveštenstvu da služi prazničnu liturgiju u crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim Koritima, metohu Cetinjskog manastira.

"Ovoga puta je, ovaj ionako tužan događaj, bio utoliko žalosniji zbog činjenice da se, po saznanjima dobijenim od policije, grupa (Policija je rekla da se radi o četiri osobe), od Mitropolije neovlašćenih lica, pretpostavljamo onih koji se lažno predstavllaju kao sveštenici, još sinoć zatvorila u tu mučeničku crkvu", saopštila je Mitropolija.

Navode da su službenici policije jutros, najprije na Cetinju, a potom i na licu mesta, obavestili sveštenstvo Mitropolije da ne mogu da uđu u crkvu jer se tamo već nalaze neka lica.

"Mitropolija će povodom ovakvog sprečavanja i ometanja verskog obreda, kao i neovlašćenog zauzimanja objekta Mitropolije, preduzeti odgovarajuće pravne radnje, a obaviće i molitve malog osvećenja crkve, zbog toga što su osobe koji nisu sveštenici vršili u njoj radnje koje su imale karakter verskog obreda", navode iz MCP.

Ističu da je Mitropolija crnogorsko-primorska najavila policiji, upravo zbog problema ranijih godina, iako nije dužna da prijavljuje verske obrede, da će služiti danas liturgiju u crkvi na Ivanovim Koritima.

"Izražavamo žaljenje što policija nije blagovremeno reagovala i obezbedila da se ne naruši nepovredivost imovine Mitropolije i nesmetano vršenje verske službe", poručuju i ističu da nemaju nikakvu sumnju da se ovde, kako kažu, radi o još jednom u nizu, pokušaju podizanja tenzija pred svečani događaj ustoličenja mitropolita Joanikija.

Komentari (0)

Evropa