Region

Obavezno nedeljno samotestiranje srednjoškolaca u Sloveniji

Komentari

Autor: Tanjug

27/08/2021

-

18:22

Obavezno nedeljno samotestiranje srednjoškolaca u Sloveniji
Obavezno nedeljno samotestiranje srednjoškolaca u Sloveniji - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Učenicima osnovnih i srednjih škola u Sloveniji u sredu počinje školska godina, a od ponedeljka će u apotekama moći da dobiju komplete brzih antigenskih testova za koronavirus koje će sami da koriste za testiranje kod kuće.

"U slučaju pozitivnog testa ili simptoma zaraze učenik, odnosno njegov roditelj ili staratelj o tome moraju da obaveste izabranog lekara i da ostanu samoizolaciji", kazao je na konferenciji za novinare u petak Robert Cugelj, državni sekretar u ministarstvu zdralja, prenosi Hina.

Ukoliko se zaraza nakon brzog testiranja potvrdi i naknadnim PCR testom, učeniku se određuje karantin i o tome obaveštava uprava škole, a ako je PCR test negativan, učenik se ponovo uključuje u obrazovni proces.

Samotestiranje je obavezno za polaznike tri završna razreda srednjih škola i studente, a za sada je predviđeno da se obavlja jednom nedeljno.

"Pozivamo sve direktore škola da deluju odgovorno i štite zdravlje. Školama koje ne budu mogle da osiguraju epidemiološku bezbednost inspekcija neće moci da dozvoli da drže nastavu", naveo je premijer Slovenije Janez Janša danas u poruci na Tviteru. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa