Region

IGK podneo krivičnu prijavu protiv Dodika zbog "negiranja genocida"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/08/2021

-

10:59

IGK podneo krivičnu prijavu protiv Dodika zbog "negiranja genocida"
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podneo je krivičnu prijavu zbog "negiranja genocida u Srebrenici" protiv Milorada Dodika, srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Kako se navodi u saopštenju, stupanjem na snagu odluke o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine prvi put postoji pravni osnov i zakonsko uporište da se prijavljuju oni koji "javno negiraju genocid u Srebrenici".

"Svojim postupanjem osumnjičeni član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je sa ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svesno i namerno javno negirao genocid u Srebrenici, koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova. Osumnjičeni je tako naneo bol preživelim žrtvama genocida, degradirao sudsku, naučnu i historijsku istinu o genocidu, omalovažio pravdu i ponizio međunarodno pravo i međunarodne institucije", navodi se u krivičnoj prijavi. 

"Najmanje tri javna negiranja genocida"

Kao dokaz iznetih tvrdnji IGK predaje Tužilaštvu Bosne i Hercegovine materijalni dokaz o "najmanje tri javna negiranja genocida u Srebrenici od strane Milorada Dodika posle stupanja na snagu odluke o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine", stoji u prijavi.

U obrazloženju prijave IGK je između ostalog naveo da je osumnjičeni svojim postupanjem, s ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, "svesno i namerno javno negirao genocid u Srebrenici", koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova, na koji način je počinio krivično delo iz člana 145a stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine objavljen u “Službenom glasniku BiH”, broj: 46/21).

"Negiranje genocida u Srebrenici u posmatranom vremenskom periodu, najmanje tri puta od strane osumnjičenog je nedvosmisleno svesno kršenje odredbe člana 145a stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Član 145a stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine glasi:  ‘(3) Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovečnosti ili ratni zločin utvrđen pravosnažnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. avgusta 1945. ili Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog krivičnog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmereno je protiv grupe osoba ili člana grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, veroispovest, poreklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao podtaknuti na nasilje ili mržnju usmerenu protiv takve grupe osoba ili člana takve grupe, kazniće se kaznom zatvora od šest meseci do pet godina", navode.

Dodik osporava Inckov zakon

Zbog svega navedenog, IGK smtara da postoji osnovana sumnja da su u javnom delovanju osumnjičenog Milorada Dodika "ostvarena sva bitna obeležja krivičnog dela iz odredbe".

"IGK je od Tužilaštva Bosne i Hercegovine zatražio da preduzme sve Zakonom predviđene radnje i aktivosti te protiv osumnjičenog pokrene krivični postupak u skladu sa Zakonom. Zagovaranjem negiranja genocida Dodik celom srpskom narodu nameće kolektivnu krivicu mada on to predstavlja kao odbranu nacionalnog interesa", stoji u saopštenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Da podsetimo, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, pred kraj svog mandata, doneo je 23. jula odluku kojom je nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida u BiH.

Dopune Krivičnog zakona stupile su na snagu 28. jula, a negiranje da se u Srebrenici dogodio genocid i veličanje ratnih zločinaca je stoga u BiH zabranjeno zakonom, a onima koji ga krše prete zatvorske kazne.

Protiv srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika je već podnesena krivična prijava od kada je ovaj zakon stupio na snagu, a Dodik je ranije naveo da se na poziv Tužilaštva BiH na saslušanje neće odazvati.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa