Region

Joanikije: Nisam spreman da razmenjujemo mržnju, a jesam za razgovor

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

03/09/2021

-

12:35

Joanikije: Nisam spreman da razmenjujemo mržnju, a jesam za razgovor
Joanikije: Nisam spreman da razmenjujemo mržnju, a jesam za razgovor - Copyright E-Stock/Časlav Vukojčić

veličina teksta

Aa Aa

Izabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je poručio, kako je rekao, vernom narodu u Crnoj Gori, da mu je želja da se zajedništvo postignuto na litijama nastavi. Poručio je da je potrebno prihvatiti "svu braću, i one koji različito misle i one koji žele da se spoje sa nama".

"Ako se radi o argumentima, o mislima i o dijalogu, uvek smo spremni da učestvujemo u tom dijalogu. Nisam spreman da razmenjujemo mržnju, jer na takav način se mržnja još više umnožava, a jesam za razgovor, i dijalog i dogovor sa, zaista, svima, ama svima u Crnoj Gori", poručio je izabrani mitropollit Joanikije uoči ustoličenja u Cetinjskom manastiru.

Naveo je da je bilo planirao da se čin ustoličenja obavi "onako kako očekuje sveštenstvo i verujući narod". 

"Međutim, zbog tih raznih komplikacija, zbog nekakvih družina koje se organizuju da spreče ne samo čin ustoličenja Episkopa Joanikija, nego i da speče pravo i da ugroze slobodu cele Mitropolije crnogorsko-primorske, svih njenih vernika… Dakle, to je otišlo u nekom neželjenom i nepredviđenom pravcu, podižući tenzije. Ovom činu se pripisuje Bog zna kakav politički karakter", naveo je Joanikije.  

On je rekao da je ceo život ugradio u Crnu Goru i Cetinjski manastir i da je tu bio kao iguman i rektor bogoslovije, ali da je i punih dvadeset godina vršio arhijerejsku službu u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj, koja je takođe u Crnoj Gori.  

"Valjda je i sever Crne Gore Crna Gora, nije samo Cetinje. Neka izvinu svi Cetinjani, još nisu napravili svoju državu koja se naziva Cetinje. Ali dobro, mi radimo u miru i ne želimo da se raspravljamo, ne želimo da se svađamo i ne želimo da doprinosimo toj graji koja se ovih dana podigla", rekao je Joanikije.  

Ističe da je zbog spuštanja tenzija prihvaćeno da na Cetinju budu samo sveštenstvo i gosti. 

"Dakle, da se obnovi uz prisustvo predstavnika crkvenih opština i nešto malo gostiju sa strane, civilnih lica. Dakle, ipak uz prisustvo naroda, ali uz manji broj, da bi smo suštinu ovoga svetoga čina ispunili i da bi smo to obavili skromno, ali da bude svečano i lepo, jer u skromnosti se projavljuje lepota i možda je ta skromnost i Bogu ugodna i Svetom Petru Cetinjskome i naročito zbog toga što ne želimo obračune, svađe, tuče, čerupanja ovde pred Cetinjskim manastirom, ne daj Bože, i to je naš stav. Ako neko hoće da se svađa, što kaže Sveti apostol Pavle: ,"mi takvog običaja nemamo”, rekao je novoizabrani mitropolit. 

"Poseta patrijarha znači prisustvo vaseljenskog pravoslavlja"

Joanikije je izjavio da je sutrašnji dolazak patrijarha Porfirija u Crnu Goru ne manja radost za Mitropoliju crnogorsko-primorsku.

"Poseta srpskog patrijarha uvek, praktično, znači prisustvo vaseljenskog pravoslavlja. Evo, vidite, sa našim patrijarhom dolaze naši domaći arhijereji Srpske pravoslavne crkve, ali dolazi i sva pravoslavna vaseljena", rekao je Joanikije u intervjuu za "Radio Svetigora", dva dana uoči ustoličenja u Cetinjskom manastiru.

Uz podsećanje koje crkve šalju svoje predstavnike na ceremoniju ustoličenja, mitropolit je rekao da je posebna radost to što patrijarh srpski Porfirije u Crnu Goru, na ustoličenje, dolazi prvi put kao novoizabrani na tu funkciju.

"I to za naš narod, verujući, pravoslavni u Crnoj Gori, bez obzira kako se ko izjašnjavao, kako se ko politički opredeljivao, je veliki blagoslov. On dolazi da donese mir, da nastavi delo svojih prethodnika koji su svi posećivali Crnu Goru, i u volji i nevolji. Kad nam je bilo lepo i kad nam je bilo teško, imali smo utehu i podršku od naše patrijaršije, od našeg patrijarha, a u ovom slučaju se radi o nečem posebnom", istakao je izabrani mitropolit Joanikije.

Ispričao je da su patrijarh Porfirije i on prijatelji od njihovih studentskih dana, od Studentskog grada pa do Grčke.

"On je bio na mojoj hirotoniji, ja na njegovoj i celo vreme smo kao braća i kao bliski i po našem ishodištu nekako. On je duhovni sin vladike bačkoj Irineja, a ja mitropolita Amfilohija i oni su učenici oca Justina i sve to je imalo značaj u izgrađivanju našeg prijateljstva. On me predložio i na tome sam mu veoma zahvalan, iako mi je dato teško i veliko breme...", priča Joanikije.

Iskazujući svoju poslušnost Crkvi, Joanikije podseća da je za mitropolita izabran aklamacijom na predlog patrijarha Porfirija.

"Dakle, tolika je bila podrška i tolika je bila sazrela u našem u Svetom arhijerejskom saboru misao o tome ko treba da bude izabran za novog mitropolita crnogorsko-primorskog. I, naravno, Njegova Svetost, kao najodgovorniji i najmudriji među nama, to je tako jasno saopštio i video da nije bilo nikakvog sporenja u tom pogledu, nego je, prosto, ta akalmacija bila odraz naše jednodušnosti", kaže Joanikije.

Na navode da je to bio i odraz želje i volje naroda u Crnoj Gori, Joanikije kaže da je to osećao, ali je, dodaje, tu bilo i malo strepnje.

Komentari (0)

Evropa