Region

Severna Makedonija obeležila 30 godina nezavisnosti: "Multietnički suživot najveća vrednost države"

Komentari

Autor: Telma, Sloboden pečat, 24.mk

08/09/2021

-

23:19

Severna Makedonija obeležila 30 godina nezavisnosti: "Multietnički suživot najveća vrednost države"
Severna Makedonija obeležila 30 godina nezavisnosti: "Multietnički suživot najveća vrednost države" - Copyright Tanjug AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Vojnom paradom u Skoplju večeras je obeleženo 30 godina od kada je Severna Makedonija ostvarila državnu samostalnost. 

Od referenduma 8. septembra 1991. godine, do danas, ova država nastala raspadom bivše Jugoslavije, rešavala je komplikovane odnose sa susedima što je značajno usporavalo njene evrointegracijske procese, prenosi Telma.

Pre godinu i po dana postala je 30. članica NATO -a, čime je postignut jedan od najvažnijih strateških prioriteta, ali zemlja još čeka pred vratima Evropske unije. 

Večerašnja svečanost je započela izvođenjem dela "Simfonija za filharmoniju" kompozitora Živoina Glišića, a potom je usledila je parada. 

Zdravstveni radnici, sportisti, vatrogasci, policijsko i vojno osoblje, rudari, poljoprivrednici, volonteri Crvenog krsta, izviđači, nacionalni ansambli i kulturno -umetnička društva prodefilovali su centrom prestonice. 

"Ispunili smo sve kriterijume za međunarodno priznanje, a da nikoga nismo uvredili", podsetio je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski na večerašnjoj svečanosti, prenosi Sloboden pečat.

On je dodao da je multietietnički suživot najveća vrednost ove države, a da budućnost zemlje zavisi od međunarodnih integracija.

Prema rečima predsednika, napravljeni su teški, ali neophodni kompromisi.

Premijer Zoran Zaev je, kako prenosi 24.mk, poručio da je od najboljeg iz prošlosti stvorena država sa vrlo sigurnom evropskom budućnošću. 

"Nikada nećemo zaboraviti - svojevremeno smo bili zatočeno društvo, izolovana država. stajali smo u mestu, nasuprot demokratskom svetu . Danas smo napredna, otvorena zemlja, prijatelj demokratskog sveta", poručio je Zaev.

Predsednik parlamenta Talat Džaferi je putem video poruke na albanskom čestitao Dan nezavisnosti, ističući da je to hrabar korak, ali se osvrnuo i na period 2001. koji je okarakterisao kao težak.

Komentari (0)

Evropa