Region

Stres i poniženje za mlade: Hrvatska ukida grupna merenja težine učenika

Komentari

Autor: Tanjug

25/09/2021

-

16:18

Stres i poniženje za mlade: Hrvatska ukida grupna merenja težine učenika
Stres i poniženje za mlade: Hrvatska ukida grupna merenja težine učenika - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatsko Ministarstvo nauke i obrazovanja potvrdilo je da više neće biti grupnog merenja kilaže dece u osnovnim i srednjim školama, preneo je danas Jutarnji list.

Ovo je rezultat inicijative Centra za poremećaje u ishrani Bea, koji je nedavno upozorio da je grupno merenje stresan događaj za mlade ljude koji tek grade pozitivan stav o vlastitom telu, piše Hina.

Kada saznaju da će ih grupno meriti, neki učenici bi pre merenja napuštali školu ili gladovali danima pre kako bi izbegli stres ili poniženje, saopštila je Bea.

Ministarstvo nauke i obrazovanja saopštilo je da se pripremaju za pojedinačno merenje kilaže i visine učenika.

Jelena Balabanić Mavrović, psihoterapeut i rukovodilac Bea centra, zahvalila se svima koji su brzo prepoznali inicijativu i u roku od nedelju dana izašli u susret problemu.

"Ne zahtevamo nikakva finansijska sredstva, samo malo dobre volje da deci olakšamo i na taj način podržimo njihovo dostojanstvo i mirno odrastanje", rekla je ona.

Neke škole i nastavnici fizičkog vaspitanja su već sami uvideli problem i dobrovoljno ukinuli javno merenje težine.

"Smatramo da bi poštovanje privatnosti svakog deteta bilo bolje i dopusti pojedinačno merenje u redovnom prikupljanju podataka važnih za praćenje zdravlja učenika u školi. Prema Konvenciji o pravima deteta, svako dete ima pravo na privatnost, ali i na zaštitu privatnosti. Grupno merenje u školama je jedna od tih situacija", rekla je Helena Pirnad Dragičević zaštitnica građana.

Komentari (0)

Evropa