Region

Obeležena godišnjica zločina nad Srbima u Varivodama i Gošiću

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2021

-

21:45

Obeležena godišnjica zločina nad Srbima u Varivodama i Gošiću
Sveće - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

U hrvatskim Varivodama i Gošiću danas je Srpsko narodno veće zajedno sa opštinom Kistanje obeležilo godišnjicu zločina nad srpskim civilima, počinjenim avgusta i septembra 1995. godine u ovim selima kod Knina.

Komemoraciji su prisustvale porodice žrtava, kao i specijalni izaslanik predsednika Srbije Veran Matić, potpredsednik Hrvatske vlade Boris Milošević, ambasadori više evropskih zemalja, kao i SAD i pojedine nevladine organizacije.

"Prošle godine sam prisustvovao veoma važnoj komemoraciji koja je bila uvod u zajednicke komemoracije na mestima stradanja predstavnika hrvatske i srpske zajednice. Zajedništvo je ključna reč za uspostavljanje mira i obnovu poverenja.

Ovde sam da se u svoje ime i ime predsednika Srbije poklonim uspomeni na meštane Varivoda, ubijene na danasnji dan pre 26 godina i da sa vama, članovima porodica, i svima koji čuvaju uspomene na njihovo stradanje podelim svoje najdublje saosećanje", rekao je Matić.

U Varivodama je pre 26 godina ubijeno deset srpskih civila.

"Ovo mesto simbol je ubistava, paleži i pljačke koja se dogodila nakon ''Oluje'', simbol za celo područje Knina. Zato se ne sećamo samo ovde ubijenih, nego svih koji su ubijeni na mnogim drugim mestima. Gotovo da nema mesta gde neko nije ubijen", dodao je Matić.

Matić je, kako je naveo, došao kako bi doprineo obnovi dijaloga, uspostavljanju boljih odnosa između srbije i Hrvatske, ali i radi unapređenja saradnje u vezi s nestalima, te da se dobiju odgovori zašto zločini na ovom mestu, ali i drugim mestima, nisu rešeni.

Milošević je rekao da je došao kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića u Varivode.

"Ovde se dogodio težak ratni zločin. Više od 50 dana nakon sto se ''Oluja'' završila dogodio se masakr za koji nije bilo povoda da se dogodi. Svi oni koji su tih dana ostali u Varivodama na svojim kućama su postavili bele krpe, sto znači da nisu predstavljali nikakvu opasnost. Oni su ubijeni u vlastitom dvorištu, hicima u glavu iz neposredne blizine, to nije bila borbena akcija. Oni nisu bili oružana sila, nisu bili neprijateljska druga strana i to je najpoznatiji zločin posle ''Oluje''", rekao je Milošević.

On je dodao da, iako je istraga pokrenuta, još nema osumnjičenih, optuženih i osuđenih, kao i da se nije došlo do istine i pravde.

"Od 2012. podignuta je samo jedna valjana optužnica za ratne zločine koja je rezultirala pravosudnom presudom. To je poražavajuće. Izražavamo pijetet i za nevine žrtve hrvatskog naroda, i njihove porodice imaju podršku u potrazi za istinu i pravdu. Za veliku većinu žrtava, nažalost, neće biti sudske pravde, ali svaki ratni zločin mora da bude kažnjen nezavisno od nacionalnosti", ocenio je Milošević.

Prosečna starost žrtava u Varivodama bila je 67 godina, dok je u obližnjem selu Gošić, gde je 27. avgusta 1995. godine ubijeno sedam civila srpske nacionalnosti i prosečne starosti 70 godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa