Region

"Prekinite pretnje otcepljenjem BiH": Rusi izuzeli mišljenje iz zajedničke izjave ambasadora PIK

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2021

-

18:14

"Prekinite pretnje otcepljenjem BiH": Rusi izuzeli mišljenje iz zajedničke izjave ambasadora PIK
"Prekinite pretnje otcepljenjem BiH": Rusi izuzeli mišljenje iz zajedničke izjave ambasadora PIK - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ruska Federacija izuzela je mišljenje iz današnje zajedničke izjave ambasadora Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira, koji su potvrdili da je za građane BiH od ključnog značaja da funkcionišu institucije na svim nivoima vlasti.


Upravni odbor PIK je na današnjoj sednici potvrdio da je ključno funkcionisanje vlasti BiH na svim nivoima, uključujući i Oružane snage, te da svi politički predstavnici imaju odgovornost da učestvuju u njihovom radu kako bi služili onima koji su ih izabrali, saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika za BiH.

U saopštenju se navodi da bez zalaganja i saradnje nema preko potrebnih reformi, posebno onih koje se odnose na vladavinu prava, koje su ključne da bi BiH mogla krenuti dalje na putu ka EU.

"Ambasadori Upravnog odbora PIK očekuju od svih čelnika da odbace retoriku koja vodi destabilizaciji i podelama, te da prekinu sve aktivnosti u tom pogledu, uključujući i pretnje otcepljenjem i osporavanje postojanja BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta", poruka je u saopštenju.

Ambasadori su poručili i da su istrajni u podršci suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH, te da su "pokušaji da se poništi 26 godina teško stečenog napretka i mira suprotni onome na šta su se svi politički lideri obavezali".

U saopštenju se navodi da ambasadori Upravnog odbora PIK podržavaju autoritet, mandat i vitalnu ulogu visokog predstavnika sve dok BiH u potpunosti ne izađe iz međunarodne supervizije tako što će ispuniti pet ciljeva i dva uslova, što zahteva znatan angažman svih strana.

Na kraju saopštenja je navedeno da Ruska Federacija nije saglasna sa tekstom zajedničke izjave.

SAD stale iza izjave PIK: Podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH

"Rezolutno podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, kao jedne zemlje, s dva entiteta i Brčko distriktom."

Poručili su ovo danas iz Američke ambasade u BiH, podelivši svoj komentar uz današnju izjavu Ambasadora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC).

Iz Ambasade SAD-a još su dodali da podržavaju "esencijalnu ulogu visokog predstavnika u praćenju i podršci provedbi civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa