Region

Razbijen dilerski lanac u Hrvatskoj, oduzeto više od 20 kilograma droge

Komentari

Autor: Index.hr, Euronews Srbija

16/10/2021

-

17:00

Razbijen dilerski lanac u Hrvatskoj, oduzeto više od 20 kilograma droge
Hrvatska policija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U velikoj policijskoj akciji "Grota" razbijen je dilerski lanac kojim se iz Bosne i Hecegovine heroin dopremao u Istru i Dalmaciju, a pronađeno je i oduzeto 19,2 kilograma heroina, 1,3 kilograma amfetamina, vage, smese za povećanje droge, mobilni uređaji, kao veći iznosi kuna i deviza.

Kako piše portal Index, povodom te više meseci pripremane akcije u subotu je u Pazinu održana konferencija za medije na kojoj su rezultate kriminalističkog istraživanja predstavili upravnik Službe za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala Rijeka Božo Barbarić, vođa grupe Službe za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala Rijeka Goran Rebić i voditelj Službe organizovanog kriminala PU istarske Dino Hajdarević.

"Akcija, vođena pod operativnim imenom 'Grota', počela je u novembru prošle godine, kada smo na sastanku s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) primili početna saznanja kako određene osobe krijumčare iz BiH drogu za ilegalno narkotržište Istre i Dalmacije", rečeno je na konferenciji za novinare u Pazinu.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je 12 osoba, od kojih devet hrvatskih državljana i troje državljana BiH. Utvrđeno je da su oni od decembra 2020. do 14. oktobra 2021. godine nabavljali veće količine heroina i amfetamina u Bosni i Hercegovini radi kontinuirane neovlašćene proizvodnje i prometa drogama na području Hrvatske, s ciljem sticanja finansijske i druge materijalne koristi.

Ukupno je pronađeno i oduzeto 19.433 grama heroina, 1.778 grama amfetamina, oko 1.000 grama marihuane, 28 grama ekstazija i četiri grama kokaina, zatim vage, smese za povećanje droge, mobilni uređaji i oko milionn kuna za koje se pretpostavlja da potiču od preprodaje droge. Navedeno je da je policija tom akcijom presekla distribuciju droge do većih istarskih gradova, odnosno do Pule, Labina, Poreča i Rovinja. Policijski službenici uhapsili su 11 osoba, dok je jedna osoba u bekstvu.

Komentari (0)

Evropa