Region

Sukob zbog ugovora SPC i Crne Gore, Krivokapić tvrdi da se sprema afera

Komentari

Autor: Euronews, Vijesti, Tanjug

29/05/2021

-

13:07

Sukob zbog ugovora SPC i Crne Gore, Krivokapić tvrdi da se sprema afera
Sukob zbog ugovora SPC i Crne Gore, Krivokapić tvrdi da se sprema afera - Copyright E-Stock/Petar Jovanović, Tanjug/Milica Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je danas da je pre dva dana, nekoliko sati pred odlazak u Beograd, u odgovoru na, kako je naveo, "klevete jednog od lidera DF-a", javnosti najavio da je pripremljena afera.

"I danas ponavljam: Neće vam to proći! Temeljni ugovor (između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve) biće potpisan uz narod Crne Gore koji se za njega izborio. Onako kako to i dolikuje!", napisao je Krivokapić na Tviteru.

On je uz to objavio i snimak iz skupštine Crne Gore pred put za Beograd na kojem se čuje kako kaže: "Zna se zašto ste vi ovu aferu napravili, kao i aferu koja je već pripremljena - ja treba da budem izdajnik i naroda i države, i sad u zadnjem trenutku i Crkve. Neće vam to proći. To vam ja garantujem, jer istina pobeđuje".

Krivokapić optužio je sinoć Demokratski front, direktno Andriju Mandića, za, kako tvrdi, ''podmetačinu'' s ciljem rušenja aktuelne crnogorske vlade.On je naveo i da se gnuša pomisli da neko može i da pomisli da on može i želi da dovede u pitanje potpisivanje Temeljnog ugovora.

U obraćanju je objasnio da je prihvatio premijerski put “zbog blagoslova mitropolita Amfilohija” i da je kao mandatar obećao da će prvi zadatak Vlade biti predlaganje drugačijeg Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

“Imovina Srpske pravoslavne crkve, ali i svetinje ostalih vjerskih zajednica, time su konačno zaštićene od svih koji su željeli da oduzimanjem svetinja za sebe ugrabe groševe po kojima će ih buduće generacije poznavati”, dodao je Krivokapić.

Naveo je da će Ugovor zaključiti jer je to civilizacijski čin koji je realizovan sa svim drugim verskim zajednicama.

Zašto je Krivokapić išao u Beograd?

Kazao je da je otišao kod patrijarha Porfirija ne sluteći da ulazi u političku igru započetu van SPC da razgovara o Ugovoru i naveo da veruje da ni Porfirije ni Joankije o tome nisu znali ništa.

Objasnio je da je 30. oktobar bio predlog, a ne isključivi termin i da je predložio patrijarhu da sam odredi datum i pre tog, navodeći da se Ugovor ne može potpisati pre sednice Vlade, na kojoj bi tekst bio usvojen i gde bi se izjašnjavali članovi Vlade.

Krivokapić kaže da je izrazio želju da Joanikije bude mitropolit iako to nije pragmatično, a da je u brojnim medijima prikazan kao izdajnik “za jedne svega narodnog, za druge svega srpskog, za treće svega crnogorskog, a sada, konačno i svega crkvenog, jer to je mjera takve igre, da jedino nije izdajnik onaj koji slijepo prati upute i politiku čiji eksponent je Demokratski front.”

Tanjug/Marina Maksimović

 

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera DF-a Andrija Mandić izjavio je danas da je Krivokapić uoči izbora tom savezu sa visokih crkvenih adresa predložen kao garant da će usaglašeni Temeljni ugovor države Crne Gore i Crkve biti potpisan.

Mandić je za TV Pink rekao i da je u vladi postojala dvotrećinska podrška za potpisivanje usaglašenog Ugovora, a da sada DF dobija političke izjave da to jeste bitno, ali da će se uraditi drugi put.

Potom je u autorskom tekstu za podgoričku Borbu pozvao Krivokapića da odmah potpiše Temeljni ugovor sa SPC, a da pre toga "od patrijarha Porfirija i vladike Joanikija zatraži oprost za "sramotu" koju im je priredio u Patrijaršiji".

Mandić ističe da je svima jasno da DF i on nisu krivi što Ugovor nije potpisan, već da je za to, kako kaže, kriv Krivokapić.

"A, ako mu, kao što se već čulo u javnosti, Aleksa Bečić i Dritan Abazović brane da potpiše Ugovor, neka to ne krije, nego javno kaže čitavom narodu", naveo je Mandić.

Navodi da je u vezi ugovora Krivokapić sve slagao i da ne želi da ga potpiše. 

"Krivokapić je sklon političkim igrama protiv Crkve koje nisu dobronamerne... Krivokapić je samo dobijao od Crkve, i prvi put kada je trebalo bar nešto malo da lično rizikuje odmah je izdao....", naveo je, između ostalog, Mandić.

Kako je pitanje ugovora aktuelizovano

Situaciju je komentarisao i predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić. On je rekao za Vijesti da su svi dosadašnji javni istupi i državnih i crkvenih vlasti išli u pravcu da će se temeljni ugovor potpisati u Crnoj Gori, nakon što se tekst ugovora usaglasi.

"To je logičan, prirodan i racionalan pristup. Zašto je došlo do nekih novih momenata u odnosu na te najave i planove, i to baš u ovim danima,nije na meni da sudim, jer bi moglo biti shvaćeno kao miješanje u pitanja van mojih ustavnih nadležnosti. Na građanima i javnosti je da izvode zaključke“, objasnio je Bečić.

Vijesti prenose da je potpisivanje temeljnog ugovora na mala vrata aktuelizovano preksinoć, najavom agencije Tanjug da premijer Krivokapić dolazi u Beograd na potpisivanje temeljnog ugovora sa srpskim patrijarhom Porfirijem.

Krivokapić se jeste ubrzo nakon toga pojavio u Beogradu, ali je tamo svojim domaćinima uručio dve poruke – da "vjerni narod“ želi episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija na mestu mitropolita MCP i da bi temeljni ugovor trebalo potpisati 30. oktobra, odnosno na datum kada je preminuo mitropolit Amfilohije.

E-Stock/Dušan Milenković

 

Pe odlaska, Krivokapić je imao komunikaciju sa potpredsednikom Vlade Dritanom Abazovićem i Bečićem, što su obojica danas potvrdila. Abazović je poručio da ne treba žuriti sa potpisivanjem ugovora i da treba štititi interese Crne Gore, ali i da nije upitna želja da se taj ugovor potpiše.

Bečić je Vijestima rekao da je razgovarao s premijerom o "ovom iznenada aktuelizovanom pitanju“.

"Stav koji sam saopštio gospodinu Krivokapiću istovetan je stavu koji sam više puta saopštavao javnosti. Proces usaglašavanja i potpisivanja temeljnog ugovora između države i Crkve je u nadležnosti Vlade, kako je bilo i u svim prethodnim slučajevima potpisivanja istog sa drugim crkvama i vjerskim zajednicama. Samim tim, nijesam upoznat ni sa jednom radnom verzijom temeljnog ugovora, i tim prije ističem da sve ono što predsjednik Vlade, potpredsjednik Vlade i članovi Vlade - odnosno Vlada - usaglase sa Crkvom, je nešto što je za mene prihvatljivo“, naglašava Bečić.

Crnogorska delegacija bila zadovoljna, ali Patrijaršija je izdala oštro saopštenje

Vladina delegacija, u kojoj su bili i ministri Milojko Spajić i Jakov Milatović, je prema nezvaničnim saznanjima Vijesti bila zadovoljna sastankom u Patrijaršijskom dvoru, iako su, prema istim saznanjima, vršeni pritisci na Krivokapića da iste večeri potpiše Ugovor.

Nakon što se Vladin avion vratio u Podgoricu, usledilo je oštro saopštenje Patrijaršije.

U saopštenju se navodi da je jedini razlog dolaska Krivokapića u Patrijaršijski dvor u Beogradu bio potpisivanje temeljnog ugovora sa SPC, ali da je on izneo nove razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti.

Iz Patrijaršije su kazali i da je juče ranije između Vlade i SPC u potpunosti usaglašen tekst temeljnog ugovora i da su predstavnici Vlade poslepodne potvrdili da će doći u Beograd da bi Krivokapić i Porfirije potpisali ugovor.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Istakli su i da je "patrijarh te razloge saslušao sa pažnjom, velikim strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje ne uviđajući osnovanost i opravdanost namere premijera Krivokapića da ne potpiše ugovor, što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu.”

“Njegova svetost patrijarh i prisutni arhijereji su izrazili veliko žaljenje i zabrinutost za dalji položaj Srpske pravoslavne crkve i njenog vernog naroda, s obzirom na to da jedino sa njom, iako joj pripada apsolutna većina naroda u Crnoj Gori, nije potpisan ugovor koji joj garantuje pravni položaj, a samim tim vjerska i građanska prava svetosavskog naroda, što predstavlja čin otvorene diskriminacije. Srpska pravoslavna crkva i njen vjerni narod i u ovim okolnostima neće odustati od odbrane svojih prava i svojih svetinja”, zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

Evropa