Region

Albanska opozicija u Severnoj Makedoniji protiv oslobađanja građana Srbije plaćanja putarina

Komentari

Autor: Euronews

31/05/2021

-

11:15

Albanska opozicija u Severnoj Makedoniji protiv oslobađanja građana Srbije plaćanja putarina
Albanska opozicija u Severnoj Makedoniji protiv oslobađanja građana Srbije plaćanja putarina - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Opoziciona koalicija Alijanse za Albance i Alternative podnela je Ustavnom sudu Severne Makedonije inicijativu za ocenu zakonitosti odluke Vlade da se građani Srbije oslobode plaćanja putarina za tranzit kroz ovu zemlju u znak zahvalsnoti za donaciju vakcina i vakcinisanje građana ove države.

Po tvrdnjama predstavnika ove koalicije koje prenose mediji u Severnoj Makedoniji, ova odluka Vlade u Skoplju  je suprotna zakonima o putarini i istovremeno stavlja u neravnopravan položaj građane Severne Makedonije i strane državljane iz susednih država koji su u tranzitu kroz Severnu Makedoniju.

"Smatramo da je ova odluka Vlade nezakonita jer Zakon o javnim putevima detaljno navodi koja su vozila oslobođena putarine. Stoga smatramo da svaka odluka Vlade treba da bude u skladu sa zakonima Republike Severne Makedonije. Nije prvi put da Ustavni sud nije dao odgovor, ali mi kao politička stranka moramo da dignemo glas protiv bilo kakve nepravde, svake sudske odluke, bilo koje odluke Vlade koja nije u skladu sa zakonima ove države", rekao je Abidin Abduli, advokat Koalicije, a prenosi Alsat.

Albon Džejmili iz Alijanse za Albance ocenio je da je odluka doneta kao rezultat nemogućnosti vlade da obezbedi vakcine, i cilj joj je da plati milostinju Srbiji.

"Mislim da imamo dobre odnose sa svim zemljama, ne samo sa Srbijom. Mislim da ovo diskriminiše druge zemlje", rekao je Džejmili, a prenela Televizija 21.

Portparol Vlade Duško Arsovski rekao je da će srpskim turistima biti izdate elektronske kartice kojima će proći naplatne rampe.

Ovo se, kako preciziraju, odnosi samo za tranzit do Grčke. Ali ako srpski turisti putuju na primer u Ohrid, plaćaće putarinu.

Vlada Severne Makedonije je odluku o oslobađanju građana Srbije od plaćanja putarina donela 25. maja nakon što je Srbija poklonila vakcine Severnoj Makedoniji u vreme kada u toj zemlji nije bilo vakcina, a građanima omogućila vakcinaciju u Vranju i Nišu.

Po toj odluci srpski turisti u tranzitu kroz ovu zemlju su oslobođeni plaćanja putarine u periodu od 15. juna do 15. avgusta ove godine.

Usvojena je informacija Javnog preduzeća za državne puteve i Ministarstva za transport i veze, o pripremi 200.000 elektronskih kartica "M-smart kard" za putnička motorna vozila turista iz Srbije u tranzitu na Koridoru 10 tokom letnje sezone.

Komentari (0)

Evropa