Region

Rudari blokirali saobraćaj ispred vlade BiH u Sarajevu, traže ostavke direktora

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2021

-

19:50

Rudari blokirali saobraćaj ispred vlade BiH u Sarajevu, traže ostavke direktora
Rudari blokirali saobraćaj ispred vlade BiH u Sarajevu, traže ostavke direktora - Copyright Tanjug AP/Foto FENA/Hazim Aljović

veličina teksta

Aa Aa

Ispred Vlade FBiH nalazi se trenutno više od 500 rudara koji protestuju, oni i dalje blokiraju saobraćajnice, policija je potvrdila da neće reagovati, a jedan od zahteva od kojeg rudari ne odustaju su ostavke svih direktora u Koncernu Elektroprivrede BiH, i sedam rudnika iz kojih i oni dolaze.

Kako svedoče fotografije koje je objavio portal Klix.ba rudari se spremaju da provedu noć na ulici i platou ispred zgrade Vlade FBiH.

Nakon gotovo tri sata protesta rudara i zaposlenih u svih sedam rudnika u Federaciji BiH, koji posluju u okviru Elektroprivede BiH, ministar energije, industrije i rudarstva Nermin Džindić izašao je pred rudare okružen velikim brojem specijalaca, pod punom opremom za razbijanje demonstracija.

Sukob rudara i policije

Taj prizor rudari su dočekali sa velikim nezadovoljstvom pa su krenuli prema ogradi i ministru.

"Šta će ti specijalci, šta će ti ograda", dovikivali su rudari.

Ubrzo je krenulo i guranje rudara i policije, pa je policija procenivši situaciju vratila ministra u zgradu vlade.

Rudari svih rudnika u Federaciji BiH otpočeli su danas protest ispred zgrade federalne vlade u Sarajevu paljenjem baklji i intoniranjem državne himne.

 

Rudari su najavili da će u protestu ostati do ispunjenja zahteva.

Za to vreme proizvodnja uglja je zaustavljena u svim rudnicima u FBiH.

Rudari imaju osam zahteva, vezivanje radnog staža, kontrola kalorisanja uglja u termoelektranama, potpunu realizaciju sporazuma iz maja, potpuno poštivanje kolektivnog ugovora.

Takođe, zahtevaju smenu generalnog direktora Elektroprivrede i svih direktora koji su učestvovali u utvrđivanju minimalne zarade u iznosu od 1.000 KM.

Rudari su pozvali i sve građane Sarajeva da dođu na proteste i podrže borbu za njihova prava, prenela je sarajevska N1 tv.

Komentari (0)

Evropa