Region

Predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske: Ustaše i domobrani nisu bili hrvatska vojska

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2021

-

12:38

Predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske: Ustaše i domobrani nisu bili hrvatska vojska
Predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske: Ustaše i domobrani nisu bili hrvatska vojska - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH) energično je protiv uređenja memorijalnog ustaškog groblja na Mirogoju na kojem bi ustaše i domobrani bili kvalifikovani kao "hrvatska vojska", što će biti tema današnje sednice saborskog Odbora za ratne veterane.

Iz tog saveza su poručili da se nikako ne sme prihvatiti to da su ustaše bili "hrvatska vojska".

Predsednik Saveza Franjo Habulin je na konferenciji za novinare u utorak, dan pre nego što će takav predlog biti tema u saborskom Odboru za ratne veterane o čemu ih je, kako je rekao, obavestila Katarina Peović (Radnička fronta).

Pedlog ima sve potrebne saglasnosti i najverojatnije će biti izglasan, kaže Habulin. U obrazloženju predloga zaključka Odbora za ratne veterane stoji da je među pokojnima i "predsednik Hrvatskog državnog sabora u doba NDH gospodin Marko Došen".

Kako je preneo hrvatski portal 24sata, Habulin kaže da se time prihvata predlog ustaških udruženja koja se pozivaju na stav Franje Tuđmana o NDH kao "izrazu težnji hrvatskoga naroda za vlastitom državom", što je "totalno pogrešno, jer je NDH nastala voljom fašističke Italije i nacističke Nemačke, a ne plebiscitom hrvatskih građana koje niko ništa nije pitao".

"I ovde se radi o relativizaciji zločinačkog karaktera NDH i zločina pripadnika kolaboracionističkih vojski na strani okupatora", naveo je Habulin i poručio da Savez antifašista nema ništa protiv da se na memorijalnom groblju urede ploče s imenima poginulih, datumom njihova rođenja i smrti.
 

Komentari (0)

Evropa