Region

Hrvatska na korak od novih demografskih mera: I do 30 hiljada evra za povratnike iz inostranstva

Komentari

Autor: Index, Jutarnji

22/12/2021

-

15:27

Hrvatska na korak od novih demografskih mera: I do 30 hiljada evra za povratnike iz inostranstva
Hrvatska na korak od novih demografskih mera: I do 30 hiljada evra za povratnike iz inostranstva - Copyright AP Photo/Darko Bandic; Unsplash; Tanjug/AP/Olivier Hoslet

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatska vlada bi na sednici u četvrtak trebalo da otkrije nove demografske mere koje će se navodno zvati "Biram Hrvatsku" i za koje je Plenković najavio izdvajanje 1,2 milijardi kuna u narednoj godini.

Iako još nije jasno puno toga vezano za njih, Jutarnji list navodi da će vlada davati novac povratnicima iz EU u okviru potpora za samozapošljavanje plus dodatnih 50.000 kuna (oko 780.000 dinara) za povratak ili preseljenje.

Takođe, vlada će davati novac i onima koji žele da presele svoje poslovanje iz urbanih razvijenih krajeva u manje urbane ili ruralne. Oni bi, prema predlogu, trebalo da dobiju 150.000 kuna (oko 2.340.000 dinara) za samozapošljavanje i dodatnih 25.000 kuna za preseljenje, npr. iz Zagreba u Liku. Prema informacijama lista, te mere bi na snagu stupile već 1. januara, prenosi Index.

Premijer Andrej Plenković komentarisao je danas ponencijalne mere za povratnike kojima će im davati podsticaj da se vrate u Hrvatsku ako su otišli u neku od EU zemalja.

Kada su ga pitali da li smatra da će tom merom privući voskoobrazovan kadar koji radi u inostranstvu za višu platu nego u Hrvatskoj i u perspektivi višu penziju, odgovorio je da ne vidi razlog da to ne bude slučaj.

"To su mere koje pomažu da neko stane na noge. Mera koja se zove 'Biram Hrvatsku' je nadgradnja mere za samozapošljavanje, trenutno imate režim da dobijete 130 hiljada kuna, predstavite plan, u HZZ-u ga odobre i dobijete novac. Oko 85 odsto korisnika sa svojim poslovnim planom je stalo na noge - i dalje rade samostalno", rekao je on i nastavio:

"Neko ko danas u Nemačkoj radi kao vodoinstalater, stekao je znanje, možda računa na veze s domovinom, ima tu prijatelje, porodicu, možda bi želeo da svoje znanje koje je tamo stekao primeni u Hrvatskoj. Ako se prijavi za meru, ako mu poslovni plan bude odobren, može dobiti maksimalno do 200 hiljada kuna", istakao je Plenković.

Premijer Hrvatske ističe da bi se na taj način, prema analizama, u domovinu vratilo od četiri do 4.500 ljudi.

"Za to ćemo izdvojiti 1,2 milijarde kuna sledeće godine. U varijanti da ljudi žele ići da žive na Baniji, u Dalmatinsku zagoru i slično, uz meru za samozapošljavanje dobiće i 25 hiljada kuna. U gradovima žive u manjim stanovima i normalno da imaju i manje dece", zaključio je u izjavi za medije.

Komentari (0)

Evropa