Region

Dva miliona evra od Beograda za Nikšić uzburkala političku scenu Crne Gore: Politički motivi ili "brkanje lončića"

Komentari

Autor: N. Zdravković

29/12/2021

-

21:20

Dva miliona evra od Beograda za Nikšić uzburkala političku scenu Crne Gore: Politički motivi ili "brkanje lončića"
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Pomoć u iznosu od dva miliona evra koju je Grad Beograd donirao Nikšiću izazvala je burne reakcije u redovima vlasti i opozicije u Crnoj Gori. Dok jedini ovu donaciju vide kao čin koji će doneti dobro građanima, drugi su optužili Srbiju da na ovaj način krči put ka širenju uticaja u komšiluku.

Prvi čovek opštine Nikšić Marko Kovačević saopštio je 26. decembra da je opštinska kasa punija za dva miliona evra zahvaljujući Beogradu i Srbiji. Dogovor je navodno postignut tokom razgovora koje su Kovačević i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić imali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojičićem, a, kako je najavljeno, novcem će biti finansirano više projekata.

"Ovo je izuzetno značajna stvar za naš grad, i pokazuje koliko je Nikšić uvažen. Ovim smo ispunili i naše obećanje da ćemo naše političke veze koje imamo u regionu iskoristiti na dobrobit našeg grada i sugrađana. Projekti koji budu finansirani iz ove podrške biće na korist svih građana", rekao je Kovačević, prenele su Vijesti.

U Nikšiću, drugom po veličini gradu u Crnoj Gori, vlast je od marta u rukama Demokratskog fronta, koji zajedno sa Demokratama i Građanskim pokretom URA upravlja instituacijama i na državnom nivou. Prdstavnici, sada opozicione, Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića 

Šta su rekli čelnici Nikšića, a šta u DPS-u

Kovačević je na vanrednoj konferenciji za novinare pre nekoliko dana istakao da će novcem koji je donirala Srbija biti finansirano više projekata.

"Tu ima više projekata, ali najznačajniji su rekonstrukcija Široke ulice u Dragovoj Luci, kao i rekonstrukcija Ulice Živka Nikolića. Takođe, imamo i program podrške kulturi i sportu, gde će jedna od značajnijih stvari biti renoviranje fiskulturne sale u Osnovnoj školi 'Dušan Bojović' u Župi", rekao je Kovačević

Sredstva će takođe biti opredeljena za podizanje tehničke osposobljenosti Komunalnog preduzeća i Službe zaštite i spasavanja, za projekte koje kandiduju, kao i za subvencije investitorima koji budu dolazili u Nikšić. 

Planirano je da svi projekti budu realizovani naredne godine, a pomenuta pomoć, prema rečima Kovačevića, uliva sigurnost, posebno imajući u vidu da je najavljeno smanjenje planiranih sredstava iz Egalizacionog fonda, prenele su Vijesti.

U odgovoru za Radio Slobodna Evropa, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je Beograd iskoristio mogućnost saradnje sa gradovima van Srbije.

"Uz saglasnost Vlade Srbije, upućena je finansijsa donacija Nikšiću. Nešto ranije, na isti način upućena je finansijska pomoć Banjaluci u Republici Srpskoj odnosno Bosni i Hercegovini. Sa Ljubljanom smo razmenili spomenike odnosno finansirali smo izgradnju spomenika Vuka Stefanovića Karadžića u Ljubljani, a oni će finansirati podizanje spomenika Jerneju Kopitaru u Beogradu", rekao je Vesić i dodao da je mnogo sugrađana koji su poreklom Nikšićani i daju veliki doprinos razvoju i usponu Beograda.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Međutim, dok čelnici Nikšića i zvaničnici iz Srbije u ovoj donaciji ne vide ništa sporuno, iz opozicionih tabora u Crnoj Gori stižu optužbe da su u pitanju politički motivi.

Nakon izbora održanih prošle godine, DPS Mila Đukanovića prešao je u opozicione redove na državnom nivou, a vlast su u martu izgubili i u Nikšiću. Povodom najnovije donacije iz Beograda, "Evropski tim za Nikšić", okupljen upravo oko DPS-a, ocenio je u saopštenju odbornika da je ovoga puta i zvanično od čelnika lokalne samouprave potvrđeno da im "Aleksandar Vučić upućuje finansijska sredstva".

Smatraju da je to još jedan pokazatelj ko stoji iza nove vlasti u Crnoj Gori, a što, kako kažu, "sada sasvim transparentno pokazuje i zvanični Beograd".

"Pritom, posebno čestitamo Demokratskoj Crnoj Gori i Građanskom pokretu URA na podršci Aleksandra Vučića, uzevši u obzir da su oni ravnopravni partneri u nikšićkoj vlasti. Nikšić je sada i na papiru pretvoren u srpsku provinciju, a njihov udeo u tome je od izuzetnog značaja", navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Popov: Nikšić jedno od ključnih mesta

Nikšić je jedno od ključnih mesta na kojem se prelamalo ko ima veći uticaj, a pobedom u tom gradu je trebalo da se zada najveći udarac bivšoj vlasti u Crnoj Gori, rekao je za Euronews Srbija direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov. 

"Mislim da ima toga što tvrdi opozicija da je to krčenje puta, setimo se samo kako je izgledala predizborna bitka za Nikšić", rekao je Popov.

On smatra da Srbija ne odustaje od toga da ostvaruje svoj uticaj na različite načine, ali naglašava da svakako ima stvari koje su potpuno legitimne. 

"Briga za svoju dijasporu, to je legitimna stvar, ali mislim da ima nekih stvari koje imaju taj neki politički prizvuk, to je ova donacija Nikšiću svakako kao što se gleda da se ostvari uticaj u drugim sredinama, gde je prisutniji taj prosrpski osećaj kod stanovništva", naveo je Popov.

Vučić: Neko je očigledno pobrkao lončiće

Različite reakcije iz Crne Gore na donaciju Beograda juče je komentarisao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Napadaju nas jer smo mi tim ljudima poklonili dva miliona evra, kao što smo nekad poklanjali novac Srebrenici, Drvaru, Dubici, Nevesinju, Kostajnici... Dali smo novac Nikšiću za odrđene projekte, da pomognemo. Nismo mi uzeli novac iz Nikšića, ima mnogo onih koji su uzimali novac iz Niskšića, a mi smo dali novac za Nikšić", rekao je on. 

Kako je dodao, "očigledno je neko tu pobrkao lončiće". 

"Kada vidim one koji su decenijama uzimali od građana Nikšića da kritikuju nas koji ništa nismo tražili od Nikšića već smo gledali koliko možemo da pomognemo, opet i ne tražeći ništa i ne govoreći čak o tome.... da me niste pitali, ne bih nikada to ni rekao. Tako da mi se čini da je neko pobrkao lončiće i da nisu dobro razumeli, ali je važno da ljudi u Nikšiću to znaju", naveo je predsednik.

Takođe, poručio je da će Srbija, kako kaže, onako i onoliko koliko može, nastaviti sa takvom vrstom podrške.

Komentari (0)

Evropa