Region

Zaev: Portugalski predlog dobra osnova za sporazum sa Sofijom

Komentari

Autor: Tanjug

03/06/2021

-

16:01

Zaev: Portugalski predlog dobra osnova za sporazum sa Sofijom
Zaev: Portugalski predlog dobra osnova za sporazum sa Sofijom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Vlade Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da je portugalski predlog o zahtevima Skoplja izvrsna polazna osnova za postizanje sporazuma sa Bugarskom i da je zadovoljan kreativnošcu portugalskog predsedavanja da se pronađe rešenje izmedu dve zemlje kako bi prva meduvladina konferencija bila održana do kraja juna.

Zaev, međutim, kaže da bi očekivanja trebalo da budu utemeljena, s obzirom na to da Bugarska još ima tehničku vladu.

"To je sjajna polazna osnova za postizanje sporazuma. Kad kažemo o našim zahtevima vi ih znate - makedonski jezik i makedonski narod i identitet su nešto zbog cega ne želimo da gledamo u dokument, a ne u predlog. I to je svima jasno. Zapravo, kada razgovaramo sa susedima, Bugarskoj kažemo da i oni prihvataju stvarnost makedonskog naroda i makedonski jezik, ali važno je kako se formulišu stavovi", rekao je Zaev novinarima u Skoplju.

Nije otkrio više detalja o portugalskim non-pejperima, rekavši da je potreban oprez u objašnjavanju samog dokumenta, preneli su skopski mediji.

"Pozitivno smo iznenađeni portugalskim predsedavanjem, jer to nije zemlja koja je oko zapadnog Balkana u potpunosti u toku. Važno je da se ovaj tim na čelu sa ministrom spoljnih poslova Portugala pobrinuo za obe strane - makedonsku i bugarsku. Takođe je važno da su se pobrinuli za bugarski položaj, koji je naravno pažljivo osiguran i zagarantovan. To nam daje nadu da se može napraviti korak napred", rekao je Zaev.

Zaev je  izrazio uverenje da sada pod rukovodstvom dvojice ministara spoljnih poslova postoji prilika da se usaglase oni delovi koje je važno uskladiti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa