Region

30 godina Republike Srpske: Funkcioneri i stranke čestitaju rođendan i krsnu slavu

Komentari

Autor: Tanjug

09/01/2022

-

12:09

30 godina Republike Srpske: Funkcioneri i stranke čestitaju rođendan i krsnu slavu
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Stranke iz Srbije čestitale su danas Republici Srpskoj krsnu slavu i 30 godina od njenog osnivanja.

"Srbija nema samo obavezu preuzetu Dejtonskim sporazumom da čuva Srpsku, nego ima još veću obavezu zbog onih koji su svoje živote dali i ugradili u Republiku Srpsku. Zbog toga je obaveza svih nas da je gradimo i čuvamo", poručio je predsednik POKS, Vojislav Mihailović.

Kandidat za predsednika Srbije Srpske koalicije NADA, Miloš Jovanović, kazao je da je danas dan na koji smo svi ponosni.

Jovanović je u saopštenju ocenio da je Republika Srpska najvažnija tekovina ratova, koji su devedesetih godina prošlog veka bili nametnuti srpskom narodu.

"Više od toga, ona je danas uslov opstanka, slobode i nezavisnosti srpskog naroda zapadno od Drine. Konačno, ona predstavlja realnost koja se više nikada neće izmeniti. I zbog svega toga Srbija uvek mora i uvek će biti uz nju", naveo je Jovanović.

Srpski pokret Dveri ocenjuje da je stvaranjem Republike Srpske sprečen ponovni genocid nad našim sunarodnicima sa druge strane Drine.

"Ogromne nevine žrtve koje je naš narod podneo za vreme građanskog rata u Bosni i Hercegovini, kao i dugogodišnje robije predstavnika državnih i vojnih krugova u kazamatima savremene Evrope, cena su koju je naš narod sa tih prostora morao da plati da bi danas njihova deca živela u slobodi", naveo je u saopštenju potpredsednik Dveri Ivan Kostić.

"Srbija i njeno rukovodstvo mora još više da nastavi da pruža svaku vrstu pomoći sunarodnicima preko Drine i stvara uslove za što lakši i jednostavniji promet ljudi, roba i usluga, po uzoru na bezgranični prostor između zemalja Evropske unije", poruči je Kostić.

Čubrilović: Postojanje i opstanak RS garancija za miran san

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je svim građanima 30. rođendan Republike Srpske, ističući da je danas veoma važno postaviti nove prioritete opstanka i razvoja Republike, kao stabilne i uspešne zajednice, saopšteno je iz Odseka za odnose s javnošću NSRS.

"Poslanici Skupštine srpskog naroda u BiH 9. januara 1992. godine proglasili su Republiku srpskog naroda u BiH, koristeći svoje demokratsko i ustavno pravo. Od tada do danas Republika Srpska uspešno odoleva brojnim izazovima i prošla je kroz brojne krize, od one ratne, do onih mirnodopskih koje su nas kasnije pratile", naveo je predsednik skupštine RS.

"Zahvaljujući našoj odlučnoj volji, Republika Srpska je opstala i ostala, kao siguran dom, pre svega, srpskog naroda u BiH", rekao je predsednik Čubrilović, podsećajući na to da je narod Republike Srpske na referendumu odbranio svoje pravo da obeležava Dan Republike, "koje su pokušali da mu oduzmu".

Čubrilović je podsetio da su svoj dom u Srpskoj pronašle stotine hiljada u ratu prognanih Srba sa prostora FBiH i Hrvatske i da je "postojanje i opstanak Republike Srpske garancija za njihov miran san".

"Najbolji od nas u temelje Republike Srpske ugradili su svoje živote i to niko od nas nema pravo, ni mandat da zaboravi. Njihova žrtva nije bila uzaludna, njihova žrtva stvorila je Republiku Srpsku, a na nama je da je sačuvamo i što jaču i stabilniju predamo u nasleđe generacijama koje dolaze", rekao je Čubrilović.

Čubrilović je naveo da je u godinama pred nama "neophodno vratiti neustavno i na silu oduzete nadležnosti Srpskoj, osnažiti njen ekonomski kapacitet, očuvati kulturnu baštinu i identitet, te učiniti sve kako bi došlo do poboljšanja demografske situacije".

I Petković čestitao 9. januar

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je 9. januar, Dan Republike Srpske i poručio da su braća sa Kosova i Metohije uz Srpsku.

Petković je na svom Instagram profilu poželeo srećnih prvih 30 godina Republike Srpske.

"Na srpskom mučeništvu sazdana, odolevaš istrajno svim nedaćama u najtežim vremenima! Tvoja braća s Kosova i Metohije uz tebe su i dele sva stradalništva i pregnuća da ostaneš svetitelj srpstva", napisao je Petković povodom Dana Republike Srpske.

Stefanović: Dan RS se slavi sa ogromnim osećajem ponosa

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović poželeo je Republici Srpskoj da nastavi da se razvija na putu mira, stabilnosti i napretka.

"Svim građanima naše bratske Republike Srpske od srca čestitam Dan Republike i krsnu slavu, Svetog arhiđakona Stefana. Danas se navršava vaših prvih trideset godina i ovo je vaš najvažniji dan koji slavimo sa ogromnim osećajem ponosa", naveo je Stefanović u čestitki.

"Od srca vam želim svako dobro i uspešan rad, kako bi Republika Srpska nastavila da se razvija na putu mira, stabilnosti i prosperiteta. Živela Republika Srpska!", naveo je Stefanović, kako prenosi Ministarstvo odbrane.

Čestitke i od gradonačelnika Beograda

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić uputio je čestitku povodom Dana Republike Srpske.

"Nastala na temeljima teške borbe, Republika Srpska je ostvarenje sna i plod težnje naše braće preko Drine da žive bezbedno i u miru sa svima. Republika Srpska nas u matici Srbiji 30 godina čini ponosnima, neprestano nam dajući primer kako se voli svoja zemlja i svoj narod. Prvih 30 godina je za nama, a ja od srca želim da obeležite još mnogo jubileja, zajedno sa Srbijom kao vašom najjačom podrškom", naveo je Radojičić.

On je naveo da je Grad Beograd u prethodnoj godini pokazao da je uvek tu za svoju braću, podsetivši da je u prošloj godini imao sastanke s kolegama iz Banja Luke, Bijeljine, Trebinja, Istočnog Sarajeva, Višegrada, Srebrenice. "Zajedno smo dokazali da su naše veze neraskidive", rekao je Radojičić.

"Radujem se što ćemo i u ovoj godini nastaviti da radimo na snaženju naših odnosa. U ime svih Beograđana, Republici Srpskoj i svim njenim građanima želim srećnu krsnu slavu Svetog Stefana i srećan rođendan. Živela Republika Srpska! Živela Srbija!", navodi se u čestitki gradonačelnika Radojičića.

Mandić: Republika Srpska je ponos srpskog naroda

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić poručio je da je RS "ponos srpskog naroda i jedan od stubova našeg identiteta i opstanka poslednjih decenija".

"Trideset godina Republike Srpske obeleženo je borbom, iskušenjima, ali i prosperitetom i nadom. Na RS su nasrtali, a i danas nasrću razni protivnici našeg naroda, ali njihovi pokušaji su nailazili na odlučan otpor nepokolebljivog naroda i rukovodstva RS", navodi se u Mandićevoj čestitki Miloradu Dodiku, Željki Cvijanović i narodu RS.

On je istakao da je Republika Srpska ponos srpskog naroda i jedan od stubova našeg identiteta i opstanka poslednjih decenija.

"Ono što je izvojevano u odbrambeno-otadžbinskom ratu niko ne može poništiti, nijedna sila, nijedan moćnik kako se god zvao, jer je za slobodu RS živote dalo hiljade ljudi, njeno stvaranje je spriječilo novi genocid nad srpskim narodom i zato treba pamtiti sve one koji su učestvovali u njenom formiranju i nastanku", naveo je Mandić, kako je saopštio DF.

On je poručio da niko ne može oduzeti nijedno pravo narodu RS, koji treba sam da odlučuje o svojoj sudbini.

"Naši veliki preci sanjali su dan srpske slobode i ujedinjenja. I oni, najveći među nama, znali su kojim putem treba ići. Srpski narod na ovim prostorima mora biti jedinstven, jer je to jedini put da opstanemo i da budemo dostojni naših predaka i njihove velike ideje", rekao je Mandić.

Komentari (0)

Evropa