Region

Rusiji preti veoma intenzivno širenje omikron soja korone

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2022

-

16:01

Rusiji preti veoma intenzivno širenje omikron soja korone
profimedia, Tanjug/AP/Pavel Golovkin, Efrem Lukatsky - Copyright profimedia, Tanjug/AP/Pavel Golovkin, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Ruske zdravstvene vlasti upozorile su danas da bi Rusija mogla u narednim sedmicama da se suoči s "veoma intenzivnim" porastom broja slučajeva infekcije omikron sojem koronavirusa, kao i da bi u najgorem scenariju u toj zemlji dnevni bilans zaraženih mogao premašiti 100.000.

Šef nacionalnog zdravstvenog centra Ana Popova precizirala je na sastanku vladinog koordinacionog centra za borbu protiv kovida 19 da nadležni imaju kratkoročne i dugoročne prognoze, "pesimistične i optimistične" i da bi, prema pesimističnim prognozama "broj novih slučajeva mogao dostići šest cifara, u najgorem scenariju".

Ruski ministar zdravlja Mihail Muraško istakao je da je pogrešno reći da omikron soj "izaziva manje ozbiljne oblike bolesti od delta" soja imajući u vidu da su "odeljenja intenzivne nege u kovid i drugim bolnicama pune".

"Prirodno, većina hospitalizovanih su nevakcinisani pacijenti", rekao je Muraško, prenosi Ta s s.

Popova je rekla da je u 13 ruskih regiona dosad zabeleženo 305 slučajeva infekcije omikron sojem i da je broj slučajeva infekcije omikronom utrostručen tokom novogodišnjih praznika.

Komentari (0)

Evropa