Region

Ko je novi izvestilac Bundestaga za Zapadni Balkan: Najpre dolazi u Srbiju, Dodiku predviđa kraj karijere do oktobra

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, DW, Al Džazira

29/01/2022

-

22:18

Ko je novi izvestilac Bundestaga za Zapadni Balkan: Najpre dolazi u Srbiju, Dodiku predviđa kraj karijere do oktobra
Ko je novi izvestilac Bundestaga za Zapadni Balkan: Najpre dolazi u Srbiju, Dodiku predviđa kraj karijere do oktobra - Copyright Wikipedia.org/Tomasz Lipinski

veličina teksta

Aa Aa

Novi nemački izvstilac za Zapadni Balkan je Adis Ahmetović (28), mladi političar poreklom iz BiH koji je član SPD, partije kojoj pripada i nemački kancelar Olaf Šolc. Nakon što je u Bundestagu  izabran na svoju novu funkciju, Ahmetović je za Tanjug rekao da planira da njegovo prvo putovanje bude upravo u Srbiju, a da će jedan od prioretita u razgovorima biti dalja integracija u EU.

Ahmetović je rođen u Hanoveru 1993. godine, a obrazovanje je stekao u oblasti političkih nauka i nemačkog jezika, piše u njegovoj zvaničnoj biografiji. Političku karijeru započeo je 2016. godine, na čelu štaba predsednika SPD za Donju Saksoniju, Štefana Vajla. Upravo u toj Nemačkoj pokrajini je i stekao iskustvo u na još nekoliko pozicija u Vajlovom kabinetu, sve dok u oktobru 2021. godine nije postao član Bundestaga.

Ahmetović je, u razgovoru za Tanjug, naglasio i kako smatra da je Srbija u poslednjih nekoliko godina napravila veliki ekonomski napredak i postala centar nauke, zbog čega je "važan motor za region, što s sobom nosi odgovornost". Dodao je i da veruje u mirnu i perspektivnu budućnost Zapadnog Balkana i u dobre bilateralne odnose sa Nemačkom.

"Zato sam uz svih šest države tog regiona u zajedničkom radu na stabilnoj demokratiji, rastućem prosperitetu i izgledima za mladu generaciju, kao i konkretizaciji proširenja EU na sve države Zapadnog Balkana. Iz tog razloga, prioritetno radimo na približavanju EU i evropskim integracijama. Takođe želim da gradim mostove i između Beograda i Prištine", poručio je Ahmetović.

Kada je u pitanju sam region Zapadnog Balkana, Ahmetović je istakao da je vekovima bio od velikog geopolitičkog interesa, i da su i Rusija i Kina koje imaju svoje interese.

"Već nekoliko godina postoji sve veći interes Rusije i Kine. Podržavam proširenje EU na Zapadni Balkan, a kao izvestilac, želeo bih da predložim konkretne korake delovanja Odboru za spoljne poslove Bundestaga i nemačkoj vladi u cilju stabilizacije situacije na terenu, održavanja mira, jačanja demokratskih i liberalnih snaga i konkretizovanja proširenja EU na sve balkanske države", rekao je on.

Dodao je kako smatra da se upravo po tom pitanju razlikuje od drugih nemačkih političara koji imaju uticaja na spoljnu politiku, i da bi čak "moglo da bude od pomoći da se iskoriste odnosi Srbije sa Rusijom, za smanjenje tenzija i mirovne pregovore".

"Politička karijera Dodika gotova do oktobra"

Ahmetović je na mesto izvestioca Bundestaga za Zapadni Balkan došao u trenutku kada se u ovom regionu odvija nekoliko političkih kriza - rušenje vlade u Crnoj Gori moglo bi da se desi u svakom trenutku, dok se u Bosni i Hercegovini tenzija između lidera tri konstitutivna naroda ne smiruju.

I pre nego što je zvanično stupio na trenutnu poziciju, Ahmetović je komentarisao dešavanja u BiH. Tako su se on i prethodni izvestilac Josip Juratović sastali u Štutgartu sa predstavnikom hrvatskog naroda u Predsedništvu BiH, Željkom Komšićem, a Ahmetović se kritički izjasnio o ponašanju srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika.

"Očigledno se sa srpske strane potkopava mirovni sporazum iz Dejtona i to tako što srpski predstavnik u Predsedništvu Milorad Dodik dovodi u pitanje državne strukture. Takvi postupci trebalo bi da se zaustave kroz međunarodne sankcije i pojačanje međunarodnog vojnog prisustva u BiH" rekao je Ahmetović, prenosi DW.

U međuvremenu, SAD su zaista i uvele sankcije protiv Milorada Dodika, a Ahmetović je naglasio da ovakve sankcije podržava, kao i da smatra kako bi trebalo da ih sledi i Nemačka.

"Sankcije koje su uvele SAD su neophodan i ispravan korak, koji bi trebalo da sledi i Nemačka. Moramo preduzeti odlučnu akciju protiv onih koji se bave korupcijom, destabilizacijom i podelama u regionu, kao i protiv onih koji omogućavaju i podržavaju te akcije", istakao je Ahmetović.

Za televiziju Al Džazira, Ahmetović je rekao da će pritisci biti izvršeni na sve koji imaju interese da bude nemira u BiH.

"Ako si predsednik BiH, nisi se odlučio da radiš samo za konstituciju BiH nego i za Dejtonski sporazum iza kog stoji ceo svet. Ako napadaš Dejton i gospodina Šmita, ne napadaš samo njih već i Nemačku i Evropsku uniju. Mislim da tu više nema tolerancije, i da postoje druge jake snage u Republici Srpskoj koje imaju velike šanse, i opozicija koja hoće da radi za Dejton i BiH. Te snage bi trebalo podržati, i mislim da je politička karijera ovog predsednika gotova do oktobra", rekao je Ahmetović.

Komentari (1)

Марија

30.01.2022 08:46

Мислим да ће Ахмет пре да се врати у Њемачку да ради на бауштели него што доћи крај Додику

Evropa