Region

Stelt omikron stigao u region: Potvrđen prvi slučaj i u Hrvatskoj - šta se do sada zna o ovoj podvarijanti

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

31/01/2022

-

14:04

Stelt omikron stigao u region: Potvrđen prvi slučaj i u Hrvatskoj - šta se do sada zna o ovoj podvarijanti
Stelt omikron stigao u region: Potvrđen prvi slučaj i u Hrvatskoj - šta se do sada zna o ovoj podvarijanti - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Podvarijanta omikron virusa BA.2 otkrivena je u Hrvatskoj, potvrđeno je iz Hrvatskog zavoda za javno zdravlje. Prisustvo podvarijante omikron virusa potvrdila je za zagrebačku N1, zamenica direktora HZJZ Ivana Pavić-Šimetin. Reč je, rekla je, o jednom potvrđenom slučaju.

Dva slučaja sa ovom podvrstom omikrona u četvrtak su registrovana u Sloveniji. Postojanje nove podvrste već je dokazano u više od 40 zemalja. BA.1 je prva vrsta omikrona, koji je za nekoliko nedelja zamenio delta soj i sada predstavlja, bar u Sloveniji, 95 odsto novih infekcija.

Nedavno je Britanska agencija za javno zdravlje otkrila više od 400 slučajeva podvrste omikrona, u prvih 10 dana januara, navodeći da je BA.2 otkriven u još 40 zemalja, među kojima su Indija, Danska i Švedska, gde ima najviše ovih podvrsta omikrona.

"Postoji naznaka da je podvarijanta Ba.2 malo zaraznija"

Nakon što je u Hrvatskoj potvrđeno prisustvo podvrste omikrona, BA.2, epidemiolog Bernard Kaić kaže da zasad ne zna da li je ta podvrsta opasnija, ali da postoji naznaka da je malo zaraznija, mada, kako kaže, ne bi rekao da je velika razlika između omikrona i podvarijante tog soja. Dodao je da izgleda da ova podvarijanta omikrona nema uticaj na efikasnost vakcine protiv korona virusa ni na zaštitu stečenu preboljevanjem.

"Dobro je da izgleda da će oni koji su preboleli standardnu omikron varijantu, biti imuni na ovu novu”, rekao je Kaić za zagrebačku N1 TV.

Ako je, kaže, ova podvarijanta zaraznija, Kaić ne isključuje mogućnost da će to produžiti trajanje petog telasa epidemije, ali, kako kaže, ne puno.

Šta je BA.2?

Omikronova podvarijanta BA.2, koja je dobila nadimak "stelt omikron", izgleda da se sve više širi u određenim delovima sveta, pa i Evrope, uključujući Dansku i Veliku Britaniju.

Zašto "stelt omikron"? Naime, kako je pisao Euronews, s obzirom na brzinu širenja, kojom nadmašuje druge podvarijante omikrona, izaziva strahove da se ovaj soj koronavirusa aktivno i "potajno" širi kroz zajednicu.

Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) označila je BA.2 kao varijantu pod istragom u petak, naglašavajući da su trenutne stope slučajeva veoma niske. Agencija je saopštila da će preduzeti dalje analize.

"U Velikoj Britaniji su identifikovane 53 sekvence podvarinajte BA.2", navodi se u saopštenju Agencije za zdravstvenu bezbednost.

profimedia

 

"Ova podvarijanta, koju je Pangolin odredio 6. decembra 2021, nema deleciju šiljastog gena na 69-70 što uzrokuje neuspeh ciljanog S-gena (SGTF), koji se ranije koristio kao posrednik za otkrivanje slučajeva omikron. UKHSA nastavlja da pažljivo prati podatke o podlozi BA.2", navodi se u saopštenju Agencije.

Dr Mira Čand, direktorka UKHSA za incidente, rekla je da je priroda virusa da se razvijaju i mutiraju, tako da je za očekivati da će se kako se pandemija nastavlja javljati novi sojevi.

"Naš kontinuirani genomski nadzor nam omogućava da ih otkrijemo i procenimo da li su značajni", rekla je dr Čand.

Omikron, koji se takođe naziva B.1.1.529, ima tri glavna podsoja, BA.1, BA.2 i BA.3, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Do sada je BA.1 dominirao, a SZO procenjuje da čini veliku većinu svih slučajeva omikrona. Međutim, na nekim mestima, BA.2 je počeo da se širi brže.

Komentari (0)

Evropa