Region

Prvi potez iz seta zakona o prenosu nadležnosti: Vlada Republike Srpske predložila osnivanje Agencije za lekove

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

03/02/2022

-

22:46

Prvi potez iz seta zakona o prenosu nadležnosti: Vlada Republike Srpske predložila osnivanje Agencije za lekove
Zgrada Vlade Republike Srpske - Copyright vladars.net

veličina teksta

Aa Aa

Vlada RS je danas na sednici usvojila po hitnom postupku Predlog zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi, kojim se predviđa nova republička organizacija, Agencija za lekove i medicinska sredstva RS i propisuju poslovi koje obavlja.

U saopštenju sa sednice navodi da se propisuje da je Agencija samostalna republička upravna organizacija sa svojstvom pravnog lica, prenose Nezavisne novine.

Reč je o prvom potezu iz seta zakona kojima član Predsedništva BiH Milorad Dodik planira da izuzme neke državne nadležnosti i prenese ih na entitet RS.

Neka od tih nadležnosti su tužilaštvo, ubiranje indirektnih poreza, vojska, trgovina lekovima i slično.

Na osnivanje entitetske agencije za lekove RS je potaklo to što je državna agencija za lekove i medicinska sredstva u septembru prošle godine utvrdila da firma “TGT Tehnogas” iz Laktaša, koja snabdeva klinički centar RS-a kiseonikom, nema dozvole za taj posao.

Da Republika Srpska ne odustaje od prenosa nadležnosti ukazuje i činjenica da su zastupnici vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputili su u Skupštinu nacrt zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću entiteta.

U pitanju je još jedan od propisa kojim se ide dalje ka vraćanju nadležnosti RS,odnosno stvara se pravni okvir za početak procesa istupanja srpskog entiteta iz bosansko-hercegovačke vojske, pravosuđa i poreskog sistema.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa