Region

Oštri politički manevri Dritana Abazovića: Hoće li mu se isplatiti novo mešanje karata na političkoj sceni Crne Gore

Komentari

Autor: Tijana Krnjaić

13/02/2022

-

11:01

Oštri politički manevri Dritana Abazovića:  Hoće li mu se isplatiti novo mešanje karata na političkoj sceni Crne Gore
Oštri politički manevri Dritana Abazovića: Hoće li mu se isplatiti novo mešanje karata na političkoj sceni Crne Gore - Copyright EPA/BORIS PEJOVIC, proimedia, Tanjug/Služba za informisanje Predsednika Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Dritan Abazović istakao se tokom protekle dve godine kao važan politički akter u Crnoj Gori, a sada je preuzeo i glavnu ulogu u rušenju vlade i najavljenom formiranju, nove – manjinske. U avgustu 2020. godine bio je "jezičak na vagi" za koaliciju koja je činila skupštinsku većinu i učestvovala u odlasku DPS-a u opoziciju. Godinu i po dana kasnije, predstavio se kao lider spreman na političke manevre koji bi mogli da naprave novi preokret na političkoj sceni Crne Gore.

Nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 30. avgusta 2020. godine, skupštinsku većinu formirali su koalicija Za budućnost Crne Gore, koju predvodi Demokratski front, sa 27 mandata, koalicija Mir je naša nacija koju predvode Demokrate sa 10 mandata i GR URA sa četiri mandata.

Tako je URA, iako je činila najmanji udeo u većini, na čelu sa Dritanom Abazovićem postala važna politička opcija u Crnoj Gori, a kako će se ispostaviti - i jedan od glavnih aktera krize koja je nastupila.

Dritan Abazović bio je jedina politička ličnost u Krivokapićevoj ekspertskoj vladi, a upravo su nesuglasice na relaciji Krivokapić-Abazović dovele do političke krize koja je trajala pola godine i do pada crnogroske vlade i konačno do pregovora o formiranju nove manjinske vlade na čijem čelu bi bio - lider URA.

Istoričar Bogdan Živković kaže da ovakav potez nije neočekivan i da je, zbog svoje ideološke orijentisanosti, GP URA u centru pažnje od izbora 2020. godine,

"Sa jedne strane, taj pokret je kao eksplicitni i glavni cilj u svojoj kampanji najavljivao obaranje režima Mila Đukanovića. Sa druge strane, jasno je bilo da je URA ideološki daleko bliža DPS-u nego strankama sa kojima je taj režim trebalo da sruši. Stoga, mnogi su u javnosti smatrali da, uprkos predizbornom obećanju o rušenju režima, URA može otići na bilo koju stranu", kazao je Živković.

profimedia

 

Da je pad ove vlade bio izvestan, tvrdi i Vladimir Pavićević, direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije.

"Bilo je pitanje momenta kada će neki od pobedničkih saveza iz 2020. godine krenuti u rušenje Krivokapićeve vlade jer je ta vlada izneverila ideale velike avgustovske pobede nad  DPS-om. Krivokapić je u jednom trenutku u Skupštini imao podršku samo jednog poslanika i to je bilo neodrživo", rekao je Pavićević za Euronews Srbija.

Analizirajući aktuelnu situaciju, sagovornici Euronews Srbija ističu da su najnoviji potezi Abazovića doprineli tome da DPS ponovo dobija moć.

"Predsednik Crne Gore ovih dana, u medijskim nastupima, pokazuje sigurnost i zadovoljstvo, a njegovi simpatizeri neretko i otvoreno slave pad vlade i najave formiranja manjinske vlade. Štaviše, političar koji je među prvima najavio da će Abazović biti novi premijer bio je Srđa Darmanović, bivši ministar spoljnih poslova i lojalni Đukanovićev kadar", ističe istoričar Živković za Euronews Srbija.

Pavićević ocenjuje kao realnu mogućnost da Dritan Abazović formira manjinsku vladu i da će za to imati podršku poslanika DPS-a, ali kaže i da je izvesno povlačenje Đukanovića.

"Interes DPS-a je da se stvori vrsta privida da su posle godinu i po dana oni opet važni i da od njih zavise neke stvari. Realno je, međutim, i to da će podršku ovom Abazovićevom zahvatu Milo Đukanović morati lično da plati sopstvenim političkim penzionisanjem u razumnom roku", kazao je Pavićević za Euronews Srbija.

Da li će se Abazoviću isplatiti rizik?

Ipak, navodi, još je neizvesno kako će se ovaj "politički zagrljaj" odraziti na rejting Dritana Abazovića u Crnoj Gori.

"Nepoznanica je u kojoj meri će se Abazoviću isplatiti ovaj poduhvat. Njegova URA ima stabilnu podršku u biračkom telu i moguće je da, ukoliko manjinska vlada isporuči rezultate koje najavljuje, da nakon sledećih parlamentarnih izbora bude još uticajniji nego što je sada", ističe Pavićević.

AP/ Risto Bozovic

 

Da je najavljen i moguć odlazak Mila Đukanovića navodi i Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka. Ipak, kako je rekao, on je iskusan politički igrač, te je taj potez i dalje neizvestan.

"Već duže vreme se govori o povlačenju Đukanovića. Govori se da postoji dogovor o njegovom odlasku, ali on ne bi bio toliko u politici da nije vešt igrač. Moguće je i da su te najave taktički manevar i da će on iskoristiti ovu priliku da ostane u politici", kaže Krstić.

Kada je reč o raspoloženju birača, Krstić navodi da bi Abazović ovim potezom mogao da preuzme deo birača koji su podržavali DPS, ali su se poslednjih godina odvojili od njega.

"Sigurno je da će mu deo birača koji smatraju da su Demokrate bliži partner, zameriti zbog tog neformalno koaliranja sa DPS-om. Sa druge strane, on se nada da bi mogao da stekne broj novi birača, jednu umerenu struju koja se odvojila od DPS-a i da se postavi kao neka stožerna partija DPS-a", rekao je Krstić za Euronews Srbija.

Među onima koji smatraju da bi Abazović mogao da očekuje još bolji rejting je i Bogdan Životić. On ukazuje da su rezultati dosadašnjih lokalnih izbora pokazivali da URA stagnira ili beleži limitirani rast.

"Abazović je imao razloga za strah, snažnije stranke mogle su da progutaju njegov pokret, a popularne ekonomske mere ministara Spajića i Milatovića mogli su od njih da naprave glavnim licima vlade. Abazović se tako odlučio na potez kojim izneverava predizborna obećanja, ali dobija još veću moć i vidljivost, i mogućnost političkog rasta", zaključio je Živković.

EPA/BORIS PEJOVIC

 

Milan Krstić kaže da se čeka da li će se DF odlučiti za saradnju i kako će se na kraju percipirati. Kako je naveo, bitno je kako će se prema njemu na kraju ponašati Demokratski front, i to bi mogao da utiče na to da li će Abazović biti predstavljen kao faktor pomirenja, a ne kao neko ko je sruštio vladu. 

Komentari (0)

Evropa