Region

Šibenik pogodio jak zemljotres

Komentari

Autor: Index.hr

08/06/2021

-

07:21

Šibenik pogodio jak zemljotres
Šibenik pogodio jak zemljotres - Copyright Printscreen/Croatia - Live panorama view

veličina teksta

Aa Aa

Jutros u pet sati i 59 minuta u Hrvatskoj je zabeležan jak zemljotres sa epicentrom oko 13 kilometara jugoistočno od Šibenika, piše Index.hr.

Magnituda potresa iznosila je 4.7 prema Rihteru, a intenzitet u epicentru VI stupnja EMS lestvice, piše Seizmološka služba RH.

 

 

Na društvenim mrežama piše da se osetio jači potres koji je duže trajao, ali za sada nema vesti o oštećenima.

"Imali smo dosta poziva. Ljudi pitaju šta se dogodilo. Neki su mislili da je u pitanju eksplozija. Za sada nemamo prijavljenih šteta. Imamo informaciju da je u Vrpolju, u dvorištu kuće, pao komad stene na automobil, ali niko nije povređen", rekli su u za SibenikIN u Centru 112.

Nije isključeno da će biti jačih potresa

Seizmolog Tomislav Fiket izjavio je danas da se, posle jutrošnjeg jakog zemljotresa kod Šibenika, može očekivati da će biti još podrhtavanja, ali da je teško predvideti kakve će biti magnitude.

On je, međutim, istakao da se na području cele Hrvatske beleži povećana seizmička aktivnost i da nije isključeno da će doći i do jačeg zemljotresa.

 

 

"Celo naše područje je pod istim zbivanjima, tu je Jadranska mikroploča i na celoj ploči se događa aktivnost. To nije neuobičajeno", rekao je Fiket za portal Index.

On je dodao da jutrošnji zemljotres nema nikakve veze sa onima do kojih je nedavno došlo u Zagrebu i na Baniji, jer je reč o drugom rasednom sistemu.

Područje Šibenika jutros je pogodio zemljotres magnitude 4.7 po Rihteru, ali nije prijavljena veća šteta.

Meštanin:Mislio sam da je kineska raketa

Prema svedočenjima stanovnika Vrpolja, kraj Šibenika, jutrošnji zemljotres ih je probudio, bio je, kažu, jak ali je na sreću trajao kratko.

Jedan od meštana je za zagrebačku N1 TV rekao da je udar bio tako jak da je, kako kaže, pomislio da je na Vrpolje pala kineska raketa.

Drugi je, pak, ispričao da zemljotres nije osetio, jer je bio u automobilu na putu za posao, ali se, kaže, silno uplašio kada mu je pred auto sa brda pao ogroman deo stene, koj nije mogao da izbegne.

Komentari (0)

Evropa