Region

Komšić: Neće biti reorganizacije BiH na etničkom principu

Komentari

Autor: Tanjug

20/02/2022

-

19:25

Komšić: Neće biti reorganizacije BiH na etničkom principu
Željko Komšić - Copyright Tanjug/FENA/Hazim Aljović

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić rekao je danas da su zaključci Hrvatskog nacionalnog sabora, osim što su izraz još jedne političke ucene pod pokroviteljstvom HDZ-a, neprihvatljivi građanima BiH.

Komšić je HNS-u poručio da se reorganizacija zemlje kroz etničku federalizaciju, "kako bi se ostvarili ratni ciljevi u mirnodopskim uslovima", neće nikada desiti.

"Takvima treba uputiti veoma jasnu i nedvosmislenu poruku da federalizacije Bosne i Hercegovine neće biti, na etničkom ili bilo kom drugom osnovu. Bosna i Hercegovina i onako trpi zbog loše unutrašnje organizacije, tako da svaka regionalizacija zemlje može biti samo na racionalnim osnovama, ali regije nisu etnički utemeljene i da nemaju ovlašćenja za vršenje zakonodavne, izvršne i sudske vlasti", naveo je Komšić, prenosi Klix.ba.

HDZ ima pravo da blokira izbore u BiH

Što se tiče izbora u BiH, on kaže da će ih biti, "ma koliko se neko trudio da ih ne bude, da ih odloži ili blokira".

Bojkot izbora, dodaje, jeste pravo koje HDZ može da iskoristi ali blokada ili onemogućavanje izbora predstavljalo bi krivično delo.

"Zato HDZ-u, Čoviću i njihovoj ekipi treba zaklon iza nevladine organizacije HNS, da bi se eventualna krivična odgovornost raspodelila između njih, što u svakom slučaju ne može da ih abolira ako posegnu za blokadom izbora kao političkim sredstvom", dodaje Komšić.

Hrvatski narodni sabor usvojio je juče sedam zaključaka o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini u kojima se, pored ostalog, navodi da "neće biti ispunjeni formalno-pravni uslovi za održavanje izbora sve dok se ne bude izmenio postojeći Izborni zakon BiH".

Takođe je usvojeno i da će, ako se nastavi proces "dekonstituisanja hrvatskog naroda", HNS pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH "kojom će se obezbediti potpuna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa