Region

Dan odluke za SNP o ulasku u manjinsku vladu, deo stranke protiv

Komentari

Autor: Vijesti

07/03/2022

-

07:16

Dan odluke  za SNP o ulasku u manjinsku vladu, deo stranke protiv
Euronews/Stefan Goranović - Copyright Euronews/Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

Socijalistička narodna partija (SNP) trebalo bi danas na sednici Glavnog odbora (GO) definitivno da odluči ulazi li u manjinsku vladu čije formiranje se najavljuje u Crnoj Gori.

Da bi SNP učestvovao u manjinskom kabinetu, potrebno je, prema Statutu partije, da tu odluku podrži dve trećine članova GO, pišu Vijesti.

Uoči sednice, zakazane za 15 časova u Podgorici, neizvesno je da li vrh SNP, koja zagovara ulazak u novi model vlasti, ima potrebnu većinu da "progura" tu ideju.

Ulasku u manjinsku vladu, koju je predložila koalicija “Crno na bijelo” (GP URA i CIVIS), usprotivio se deo članstva SNP, poručujući da ne želi učešće u aranžmanu kom je podršku, bez da učestvuje u njemu, najavila Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Kako dodaju Vijesti, protiv manjinske vlade poslednji je istupio nikšićki odbor SNP-a, čiji su članovi poručili da neće dozvoliti "prekrajanje izborne volje", najavivši da će biti u Podgorici kad GO bude odlučivao.

Iz SNP-a su proteklih sedmica više puta, podsetimo, nezvanično najavljivali sednicu GO, ali je zakazana tek pošto je mandatar za sastav nove vlade i lider GP URA Dritan Abazović dao partiji Vladimira Jokovića rok da odluči hoće li u manjinsku vlast.

Joković je juče agenciji MINA rekao da je Predsedništvu SNP-a prihvatljiv ulazak u manjinsku vladu, pod uslovima koje su postavili "i uz dogovor o svakom detalju".

On je ranije saopštio da su za SNP neka od ključnih pitanja potpisivanje temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), popis stanovništva, čišćenje biračkog spiska, održavanje izbora u jednom danu, borba protiv kriminala i korupcije...

Takođe, poručio je da bi SNP, ako bi u novoj vladi bili DPS, Socijaldemokrate (SD) i Socijaldemokratska partija (SDP), teško prihvatio da uđe u nju.

Iako se još ne zna koji će sve politički akteri podržati izbor manjinske vlade ako Abazović za nju dobiju podršku opozicije, ali ne i SNP-a, pitanje je kakvu će svrhu imati s obzirom na to da će je podržavati manje od 49 poslanika, koliko je neophodno da bi se krenulo u deblokadu ključnih pravosudnih institucija, navode Vijesti.

Mandatar je prethodno najavio da će nova vlada biti oročena na godinu i da će imati nekoliko zadataka, među kojima je ključni "deblokada evropskog puta države".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa