Region

Tužilaštvo za Mahmuljina zatražilo zatvorsku kaznu

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2022

-

17:35

Tužilaštvo za Mahmuljina zatražilo zatvorsku kaznu
EPA/Fehim Demir - Copyright EPA/Fehim Demir

veličina teksta

Aa Aa

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Apelacionog veća Suda BiH da nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Sakiba Mahmuljina proglasi krivim i osudi na kaznu zatvora jer nije spriečio zločine koje su nad Srbima počinili pripadnici odreda "El mudžahedin" na području Vozuće i Zavidovića 1995.

Tužilac Mladen Vukojičić je u završnoj reči naveo da Tužilaštvo ostaje kod završnih reči iz prvostepenog postupka, navodeći da dokazi Tužilaštva BiH potvrđuju sve relevantne činjenice koje se optuženom stavljaju na teret.

Obraćajući se Apelacionom veću, Vukojičić se osvrnuo na materijalne dokaze koji potvrđuju da je optuženi bio komandant Trećeg korpusa i da je imao kontrolu na odredom "El mudžahedin".

Predočavajući izjave pojedinih svedoka tokom prvostepenog postupka, tužilac je naglasio da one potvrđuje da je optuženi Mahmuljin znao da će pripadnici odreda "El mudžahedin" počiniti zločine nad zarobljenim srpskim vojnicima, koje nije sprečio, niti je počinioce kaznio.

Tužilac je naglasio da su svedoci potvrdili da je Mahmuljin bio upoznat da su pripadnici odreda u akciji "Proljeće 95" zarobili 11 pripadnika Vojske Republike Srpske i više od mesec dana ih držali u nečovečnim uslovima, nakon čega su ih predali Vojnoj policiji u Zenici.

Vukojičić je rekao da je ovaj odred 10. septembra 1995. godine od muslimanske vojske oteo 54 srpska zarobljenika, od kojih su tri žene, koje su odveli u logor Kamenica.

Tužilac je rekao da je u protokolu komandanta za bezbednost navedeno da je komandant korpusa bio upoznat o otimanju, zarobljavanju i zlostavljanju ovih zarobljenika, što su potvrdili i njegovi podređeni tokom svedočenja.

On je, između ostalog, citirao zaštićenog svedoka "S-10" koji je rekao da je odred formiran po naredbi Glavnog štaba takozvane Armije BiH, te da je bio u sastavu Trećeg korpusa i na direktnoj vezi sa komandantom korpusa.

Tokom prvostepenog postupka, ovaj svedok je naveo da je sreo komandanta i da mu je rekao da postoje zarobljenici, da su oteti i da se zlostavljaju, a da mu je komandant rekao "rešiće se".

Zaštićeni svedok tada je rekao da su u početku bile usmene informacije, a kasnije su usledile pisane komunikacije.

Tužilac je pročitao i iskaz svedoka "S-20", koji je rekao da niko izvan BiH nije mogao da naredi da se rasformira odred, niti komandovati ovom jedinicom.

Vukojičić je naveo da tvrdnju Tužilaštva da su pripadnici odreda "El mudžahedin" bili u sistemu rukovođenja i komandovanja Trećeg korpusa potvrđuju i činjenice da su im dodeljivale pohvale, nagrade i odlikovanja kao i drugim jedinicama u tom korpusu.

Osim toga, tužilac je naglasio da je veštak Tužilaštva Martin Frančešević utvrdio da je komandant imao efektivnu moć da rukovodi odredom, bez obzira što je on bio podređen 35. diviziji, koja je bila u lancu komandovanja Trećeg korpusa, prenela je RTRS..

Sud BiH je 22. januara prošle godine prvostepenom presudom osudio Mahmuljina na jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema optužnici, pripadnici odreda "El mudžahedin" su od jula do septembra 1995. godine ubili najmanje 55 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske.

Tužilaštvo se žalilo na visinu izrečene kazne Mahmuljinu za ubistva zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske i nečovečno postupanje prema zarobljenicima, civilima i ranjenicima u prvostepenom postupku, dok se odbrana žalila po svim osnovama, uključujući bitne povrede krivičnog postupka, te pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

Naredno ročište zakazano je za 5. april, kada će odbrana izneti završne reči.

Komentari (0)

Evropa