Region

Sijarto: Za Mađarsku neprihvatljiva spora integracija Zapadnog Balkana u EU

Komentari

Autor: Tanjug

05/04/2022

-

15:21

Sijarto: Za Mađarsku neprihvatljiva spora integracija Zapadnog Balkana u EU
Sijarto: Za Mađarsku neprihvatljiva spora integracija Zapadnog Balkana u EU - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto izjavio je danas u Mostaru da Mađarska smatra neprihvatljvo sporim integraciju zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

"Takvo ponašanje Brisela je izuzetno štetno i u pogledu regionalne stabilnosti. Stoga je došlo vreme da poručimo Briselu: 'Treba sjahati iz visokog sedla i da više nije vreme za bahate izjave'", rekao je Sijarto na otvaranju Međunarodnog sajma u Mostaru.

Poručio je da ne bi trebalo govoriti o liderima Zapadnog Balkana, već da sa njima treba razgovarati.

"Treba preduzeti napor i doći ovamo da bi razumeli situaciju. Ako dođu ovamo verovatno će shvatiti da ne mogu samo odmahivanjem ruke rešiti pitanje lidera koji deluju na ovom prostoru", kazao je šef mađarske diplomatije.

Govoreći o spoljnoj politici Mađarske, Sijarto je rekao da je u njenom fokusu uzajmno jačanje odnosa sa zemljama Zapadnog Balkana.

"Naš cilj je ubrzavanje evropske integracije na ovom prostoru", rekao je Sijarto.

Ponovio je da Srbiju treba bez odlaganja primiti u Evropsku uniju, a da Bosna i Hercegovina treba da dobije status kandidata. Poručio je da će nakon ponovne izborne pobede dvotrećinskom većinom vlada premijera Viktora Orbana još odlučnije raditi na tome

Komentari (0)

Evropa