Region

Odbornici odlučili: Preimenovana ulica Mileta Budaka u Slavonskom brodu

Komentari

Autor: Tanjug

12/04/2022

-

14:09

Odbornici odlučili: Preimenovana ulica Mileta Budaka u Slavonskom brodu
Odbornici odlučili: Preimenovana ulica Mileta Budaka u Slavonskom brodu - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Odbornici Gradskog veća Slavonskog Broda doneli su odluku o preimenovanju ulice koja se zove po Miletu Budaku, jednom od ideologa ustaškog pokreta i ratnog zločinca. Odluku o tome su danas donele gradske vlasti Slavonskog broda sa 13 glasova "za", dok je uzdržano bilo osam odbornika iz HDZ i HSP.

Prema ovoj odluci, deo ulice koja se zvala po Budaku zvaće se Ulica 108. brigade, a u drugom delu Ulica generala Petra Stipetića. Odbornicima se obratio Stribor Valenta rekavši da "ko ne zna zašto ulica ne treba da se zove po Budaku, nije zaslužio da bude odbornik".

"Mislim da bi već jednom trebalo spustiti tenzije jer ova promena naziva ulice nikoga neće ni u čemu zakinuti, neće se popraviti privreda, ali promenom će se možda popraviti neke druge stvari", rekao je gradonačelnik Mirko Duspara, preneo je hrvatski portal Index.

Mile Budak bio je hrvatski političar, advokat, ministar u vladi NDH i jedan od ideologa ustaškog pokreta. Posle pada režima NDH 1945. u novoosnovanoj Jugoslaviji na vojnom sudu bio je osuđen na smrt vešanjem i pogubljen. Proglašen je ratnim zločincem.

Komentari (0)

Evropa