Region

Crna Gora potpisnica Deklaracije EU o osudi zločina u Buči, podršku dale i Severna Makedonija, Albanija i BiH

Komentari

Autor: RTCG

13/04/2022

-

19:09

Crna Gora potpisnica Deklaracije EU o osudi zločina u Buči, podršku dale i Severna Makedonija, Albanija i BiH
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Crna Gora pridružila se Evropskoj uniji u "osudi ruskih zločina počinjenih u Buči i drugim ukrajinskim gradovima", prenela je RTCG.

Osim Crne Gore, Deklaraciju EU su podržale i zemlje koje pretenduju da budu kandidatkinje za članstvo u EU - Severna Makedonija i Albanija, kao i Bosna i Hercegovina. Takođe, osudi su se pridružile i zemlje EFTA - Island, Lihtenštajn i Norveška, članice Evropskog ekonomskog prostora, kao i Ukrajina, Moldavija i Gruzija.

Kako se navodi u Deklaraciji EU, "masakri u gradu Buči i drugim ukrajinskim gradovima biće upisani u spisak zločina počinjenih na tlu Evrope".

"Ruske vlasti su odgovorne za ove zločine, počinjene dok su imale efektivnu kontrolu nad tim područjem. Oni podležu međunarodnom pravu okupacije. Počinioci ratnih zločina i drugih teških prekršaja, kao i odgovorni državni službenici i vojni rukovodioci će odgovarati", piše u Deklaraciji.

Takođe se navodi da Evropska unija podržava sve mere za obezbeđivanje odgovornosti za kršenje ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava u Ukrajini od strane ruskih oružanih snaga.

"Posebno, u potpunosti podržavamo istragu koju je pokrenuo tužilac Međunarodnog krivičnog suda o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti, kao i rad Istražne komisije OHCHR-a. EU pomaže ukrajinskom generalnom tužiocu i civilnom društvu fokusiranom na prikupljanje i očuvanje dokaza o ratnim zločinima", navodi se u Deklaraciji.

Izražava se potpuna solidarnost sa Ukrajinom i ukrajinskim narodom.

"EU će nastaviti da čvrsto podržava Ukrajinu i hitno će unaprediti rad na daljim sankcijama Rusiji. Predsednik Putin mora odmah i bezuslovno da zaustavi ovaj rat", zaključuje se u Deklaraciji.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa