Region

Varhelji razočaran napretkom u BiH: Bojkot izbora nikuda ne vodi

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2022

-

23:36

Varhelji razočaran napretkom u BiH: Bojkot izbora nikuda ne vodi
Varhelji razočaran napretkom u BiH: Bojkot izbora nikuda ne vodi - Copyright Tanjug/ Hina/ Lana Slivar Dominić

veličina teksta

Aa Aa

Evropski komesar Oliver Varhelji protiv je bojkota ili nepriznavanja izbora u BiH i izrazio veliko razočaranje napretkom na unutrašnjem planu u BiH.


On je pozvao na održavanje poštenih izbora i konstatovao da je, nažalost, izgubljeno ključno vreme 2021, kada je bila prilika da se isprave određene stvari vezane uz izborni zakon i ustavnu reformu.

Varhelji je to rekao u razgovoru sa šefom hrvatske diplomatije Gordanom Grlić Radmanom u Zagrebu i istakao da izbori u BiH u oktobru moraju biti slobodni i pošteni, s jednakom zastupljenošću sva tri konstitutivna naroda.

“Čekaju nas izbori u oktobru i mi moramo osigurati da ti izbori budu slobodni, pravedni i da obezbede jednaku zastupljenost sva tri konstitutivna naroda”, rekao je Varhelji.

To je, kazao je, “ključ dugotrajne stabilnosti BiH”.

Dodao je da se bojkotom ništa ne bi postiglo.

“Bojkot izbora ili nepriznavanje rezultata nas neće nigde dovesti”, naveo je i izrazio “veliko razočaranje” zbog nedostatka napretka na unutrašnjem planu.

“Ono što je sada svakako važno su mir i stabilnost u BiH, konstruktivna unutrašnja klima. Nismo videli napredak na unutrašnjem planu i to je zaista veliko razočaranje”, rekao je Varhelji, preneli su hrvatski mediji.

Smatra da propusti vezani uz izmenu izbornog zakona i ustavnu reformu imaju posledice “za sam napredak pregovora o tome da BiH postane kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji”.

Ponovio je da je “bitno da BiH ispuni svih 14 kriterijumaa kako bismo počeli pregovore”.


 

Komentari (0)

Evropa