Region

Sakib Mahmuljin pravosnažno osuđen na osam godina zatvora zbog zločina nad Srbima

Komentari

Autor: Tanjug

28/04/2022

-

13:44

Sakib Mahmuljin pravosnažno osuđen na osam godina zatvora zbog zločina nad Srbima
EPA/Fehim Demir - Copyright EPA/Fehim Demir

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije BiH Sakib Mahmuljin drugostepenom presudom osuđen je na osam godina zatvora zbog zločina nad Srbima na području Vozuće i Zavidovića 1995. godine.

Apelaciono veće Suda BiH zaključilo je da Mahmuljin nije sprečio ubistva i nečovečna postupanja pripadnika odreda "El Mudžahedin" nad Srbima na području Vozuće i Zavidovića.

Kako prenosi Klix.ba, reč je o pravosnažnoj presudi i Mahmuljin nema pravo žalbe.

Sud BiH je 22. januara prvostepenom presudom osudio Mahmuljina na jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine, podseća RTRS.

Apelaciono veće Suda BiH poništilo je prvostepenu presudu i odredilo novo suđenje koje je počelo 30. novembra žalbenim postupkom na kojem su izneti predlozi Tužilaštva i odbrane.

Tužilaštvo se žalilo na visinu izrečene kazne Mahmuljinu za ubistva zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske i nečovečno postupanje prema zarobljenicima, civilima i ranjenicima u prvostepenom postupku, dok se odbrana žalila po svim osnovama, uključujući bitne povrede krivičnog postupka, te pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

I Tužilaštvo i odbrana predložili su reprodukovanje više dokaza, ali je veće procenilo da je neophodno ponovo saslušati iskaze osam svedoka, pet po predlogu Tužilaštva i tri koje je predložila odbrana.

Nakon reprodukovanja iskaza svedoka iz prvostepenog postupka, tužilac Mladen Vukojičić je u završnoj reči predložio Apelacionom veću da Mahmuljina proglasi krivim i odredi mu kaznu zatvora u skladu sa zakonom.

Mahmuljinovi branioci, advokati Nermin Mulalić i Vasvija Vidović, nakon iznošenja završnih reči, predložili su Veću da optuženog oslobode po svim tačkama optužnice, navodeći da Tužilaštvo nije sprovelo dokaze kojima bi sa apsolutnom sigurnošću dokazalo krivicu njihovog klijenta.

Komentari (0)

Evropa